Umjesto oče naš biće roditelju naš: Engleska crkva razmatra korišćenje rodno neutralnog termina za označavanje Boga

Engleska crkva će razmotriti korišćenje rodno neutralnih termina za označavanje Boga.

Umjesto oče naš biće roditelju naš: Engleska crkva razmatra korišćenje rodno neutralnog termina za označavanje Boga
FOTO: WILL OLIVER/EPA

Projekat rodnog jezika će početi ovog proljeća – rekao je velečasni dr Majkl Ipgrejv, biskup Ličfilda. On je dodao da je crkva to pitanje istraživala nekoliko godina nakon što su sveštenici tražili dozvolu da koriste rodno neutralne termine umesto „On“ kada se pominje Boga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Crkva je rekla da će na proljeće osnovati novu komisiju po tom pitanju. Ali sve eventualne promjene koje bi značile odstupanje od tradicionalnih učenja koja postoje vijekovima moraju biti odobrene od strane sinoda, tijela koje donosi odluke u Crkvi, piše Gardijan.

Pritom, nije jasno čime će se u molitvi zamjeniti „Oče naš“. Gardijan navodi mišljenje velečasnog dr Jana Pavla, koji smatra da bi moguće promjene značile napuštanje crkvene doktrine:

– Bog se zove ’Otac’ i ne može postati ’Majka‘ bez promene značenja, a takođe ne može biti zamenjen rodno neutralnim ’Roditelj’ bez gubitka značenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za sada, sveštenstvo kaže da su hrišćani od davnina prepoznali da Bog nije ni muško ni žensko, ali se raznolikost načina na koji se on pominje i opisuje u svetim pismima nije uvek odrazila na to kako se on obožava, ukazuje izdanje, dodajući da se osim toga ne planira ukidanje ili suštinska revizija trenutno dozvoljenih liturgija, prenos Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA