Visoko obrazovanje jedno od najvažnijih strateških pitanja Republike Srpske

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas pred narodnim poslanicima Srpske da su visoko obrazovanje, njegovo unapređenje i razvoj jedna od najvažnijih strateških pitanja Srpske.

Visoko obrazovanje jedno od najvažnijih strateških pitanja Republike Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Budimir je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske rekao da se u ovoj oblasti obrazovanja mora voditi stručna analiza da bi se poboljšale stvari i zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju treba da tome pomogne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsjetio da samo akreditovane visokoškolske ustanove mogu da izdaju diplome, te je, kada je riječ o radu Agencije za visoko obrazovanje Srpske, naveo da je počeo proces akreditacije 77 studijskih programa.

– Dakle, nezavisno od visokoškolskih ustanova vršimo akreditaciju tih programa što, na primjer, ne postoji u Federaciji BiH – rekao je Budimir.

On je naglasio da Srpska bez kvalitetnog osnovnog i srednjeg obrazovanja neće moći da u visokoškolskim ustanovama proizvede dobre studente i stručnjake u svojim oblastima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Radiću sa ljudima iz Ministarstva prosvjete i kulture u tom smislu jednu strategiju koja treba biti međusobno povezana -naveo je Budimir i dodao da je primijetan i demografski problem koji se u visokom obrazovanju osjeća i u smislu smanjenog broja studenata.

On je rekao da će prihvatiti sve dobre i pozitivne ideje kada je riječ o novom zakonu koji se odnosi na visoko obrazovanje.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske čiji su razlozi donošenja sadržani u potrebi preciznijeg formulisanja odredaba koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak njihove akreditacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA