Visoko obrazovanje jedno od najvažnijih strateških pitanja Republike Srpske

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas pred narodnim poslanicima Srpske da su visoko obrazovanje, njegovo unapređenje i razvoj jedna od najvažnijih strateških pitanja Srpske.

Visoko obrazovanje jedno od najvažnijih strateških pitanja Republike Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Budimir je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske rekao da se u ovoj oblasti obrazovanja mora voditi stručna analiza da bi se poboljšale stvari i zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju treba da tome pomogne. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsjetio da samo akreditovane visokoškolske ustanove mogu da izdaju diplome, te je, kada je riječ o radu Agencije za visoko obrazovanje Srpske, naveo da je počeo proces akreditacije 77 studijskih programa.

– Dakle, nezavisno od visokoškolskih ustanova vršimo akreditaciju tih programa što, na primjer, ne postoji u Federaciji BiH – rekao je Budimir.

On je naglasio da Srpska bez kvalitetnog osnovnog i srednjeg obrazovanja neće moći da u visokoškolskim ustanovama proizvede dobre studente i stručnjake u svojim oblastima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Radiću sa ljudima iz Ministarstva prosvjete i kulture u tom smislu jednu strategiju koja treba biti međusobno povezana -naveo je Budimir i dodao da je primijetan i demografski problem koji se u visokom obrazovanju osjeća i u smislu smanjenog broja studenata.

On je rekao da će prihvatiti sve dobre i pozitivne ideje kada je riječ o novom zakonu koji se odnosi na visoko obrazovanje.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske čiji su razlozi donošenja sadržani u potrebi preciznijeg formulisanja odredaba koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak njihove akreditacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA