Vučić u Ohridu: Nekakav dogovor smo postigli, ali se ništa ne završava večeras, već tek počinje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnjim nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati dio pregovaračkog okvira za obje strane i EU.

Vučić u Ohridu: Nekakav dogovor smo postigli, ali se ništa ne završava večeras, već tek počinje

“Za nas je od velikog značaja što je kao prioritetna obaveza stavljena Zajednica srpskih opština u skladu sa ranijim dogovorom iz Brisela”, rekao je Vučić novinarima u Ohridu, nakon sastanaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao da je na najvišem nivou uz posredovanje evropskih zvaničnika postignut nekakav dogovor i da je zadovoljan zbog toga.

“Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana na putu koji tek počinje i trajaće”, rekao je Vučić.

On je dodao da u implemetacionom planu stoji da su primili k znanju činjenicu da će EU to staviti kao dio pregovaračkog procesa.

Vučić je naveo da će biti nastavljeni razgovori o nestalim osoba i donatorskim konferencijama i da će to morati da se nadograđuje u implementacioni plan.

Predsjednik Srbije je rekao na današnjem sastanku nije ništa potpisao.

“Stavili smo obojica do znjanja šta su njegove /Kurtijeve/ i naše crvene linije”, rekao je Vučić i dodao da danas nije bio “dan D”.

Predsjednik Srbije je najavio da će sutra građanima Srbije predstaviti svaku tačku, a da će od ponedjeljka, 20. marta da prima na konsultacije predstavnike poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

“U mesecima pred nama je ozbiljan posao, koji nije lak. Verujem da će prištinska strana početi da ispunjava obavezu, a to je ZSO”, rekao je Vučić.

On je naveo da će napredak Srbije na evropskom putu biće cijenjen kroz to šta je uradila iz implementacionog plana.

“Mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva nakon današnjeg sastanka. Imali smo pristojan i kontruktivan razgovor nakon brojnih neslaganja”, rekao je Vučić. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Borelj: Usvojen aneks sporazuma, Kosovo pristalo da obezbijedi samoupravu za Srbe

Nakon 12-satnog sastanka, prisutnim novinarima se obratio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj. On je istakao da su se dvije zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti. 

- Mi smo imali dug dan, naš cilj je bio da se Kosovo i Srbija dogovore o tome kako će sprovesti sporazum koji su prihvatili na posljednjem sastanku u Biselu. Danas je na stolu bilo da se dogovorimo na koji način će biti sprovedeno. Praktični koraci šta treba uraditi i na koji način treba uraditi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Imamo dogovor i sporazum kako to da realizujemo, Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu sprovođenja normalizacije odnosa. U okviru tog aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i da provedu sve stavke bez odlaganja. Taj ishod je nastao poslije jako teških pregovara, ne pregovara se 12 sati oko jednostavnih stvari - rekao je Borelj.

On je pomenuo i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju “Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu”.

- Za član 7 Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice - rekao je Borelj.

Strane su se složile da sprovedu istragu o nestalim licima, kao pitanje koje je hitno, naveo je Borelj.

- Prvo smo predložili ambicionzniji i detaljniji prijedlog aneksa ali strane nisu uspjele da postignu dgovor. S jedne strane Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a sa druge strane Srbija je izjavila da neće potpisati ako su bili spremni za sprovođenje. Napravili smo nekoliko kreativnih rješenja, ali strane nisu uspjele da pronađu prihvatljivo rješenje.

Aneksi i sporazum smatraju se usvojenim putem mog saopćenja koje će biti objavljeno, dodaje Borelj. 

- Uprkos činjenici da je predložen abicionzniji tekst na samom početku, ono što su strane prihvatile postat će sastani dio njihovog puta prema EU. Kako bi to bilo konkretno i ja ću pokrenuti rad da formalnom uključivanju pregovora Srbije oko ulaska u EU i u okviru agende o normaliziciji odnosa na Kosovu. Mi kao EU, zahtjevat ćemo da ispune svoje obaveze, jer će one biti dio puta ka EU.

Ne ispunjavanje vuče posljedice, jasno je da će obje strane imati veliku korist od ovog sporazuma, ovdje se ne radi samo o Srbiji i Kosovu. Radi se o stabilnosti cijelog regiona - zaključio je Borelj.

U Ohridu je završen sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Prethodno održani bilateralni susreti. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovaralo o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 23:00

    20°C
  • 02:00

    18°C
  • 05:00

    17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

84 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

329 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI