Bukejlović: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, koja će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora, izjavio je danas ministar pravde Miloš Bukejlović.

Bukejlović: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom
FOTO: RTRS

"Propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se on odnosi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine", rekao je Bukejlović u Narodnoj skupštini Republike Srpske. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ako je usljed djela teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, Bukejlović je naveo da će učinilac biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, kaznom zatvora od dvije do 10 godina.

"Nacrtom zakona vrši se usklađivanje zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom, te se na novi način propisuje krivično djelo polno uznemiravanje i novo krivično djelo zloupotreba fotografije i video-zapisa polno eksplicitnog sadržaja", dodao je Bukejlović.

On je naveo da se propisuje i krivično djelo kleveta na način da ko o drugom iznosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to neistina, biće kažnjen novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM. Ako je ono što se iznosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM", rekao je Bukejlović.

On je naveo da se izmjenama propisuju i krivična djela protiv časti i ugleda, isključenje protivpravnosti kod ovih krivičnih djela i gonjenje za krivična djela protiv časti i ugleda.

U tom smislu, dodao je, propisuje se novo krivično djelo uvreda na način da ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 KM do 20.000 KM.

"Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog inFormisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM", pojasnio je Bukejlović.

On je napomenuo da se vrši izmjena zakonodavstva kod krivičnog djela krađa električne energije ili toplotne energije ili prirodnog gasa, promjena porodičnih prilika i povreda ugleda suda.

Bukejlović je pozvao poslanike da ovo zakonsko rješenje upute u javnu raspravu koja bi trajala 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA