Srbija: Ministarstvo se oglasilo nakon povlačenja BSG vakcina

"Torlakova" BSŽ (BSG) vakcina protiv tuberkuloze koja se daje bebama odmah po rođenju, hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji "može biti nepotpun".

Srbija: Ministarstvo se oglasilo nakon povlačenja BSG vakcina
FOTO: Depositphotos

Tim povodom oglasilo se i Ministarsvo zdravlja Srbije i istaklo da je "Torlak" reagovao istog trenutka čiim se pojavila i najmanja sumnja, prenosi Nova.rs. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U koje u saopštenju navodi da Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" kao nacionalna ustanova za prevenciju, liječenje i praćenje infektivnih bolesti, osnovana od strane Vlade Republike Srbije, sa tradicijom i iskustvom u radu od skoro jednog vijeka, ovim putem želi da obavijesti javnost o sljedećem.

Vodeći brigu o bezbjednosti i zdravlju stanovništva Republike Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lijek "BCG vakcina, liofilizovana" usljed minimalnog odstupanja od strogih zahtjeva specifikacije lijeka, donio odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog lijeka, broj 2710822 sa teritorije cijele Republike Srbije – navodi se u saopštenju.

Naime, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut "Torlak" je odmah preventivno reagovao i seriju iste povukao iz prometa. U skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je dana 16.03.2023. godine izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Takođe vas obaveštavamo, da je u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' istovremeno izvršio snabdijevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine. Istovremeno, Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' je odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahtjeva predmetne vakcine, obavijestio sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda, tako i o nastavku kontinuiranog snabdjevanja zdravstvenih ustanova novim količinama odgovarajuće vakcine, a sve u cilju nastavka obavezne imunizacije stanovništva Republike Srbije predmetnom vakcinom", navodi se u saopštenju.

Pomenuta serija je povučena u roku 24 časa sa teritorije cijele Srbije i zamijenjena novom serijom, brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine samim tim ni jedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi. 

Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju provjerene, bezbjedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provjere i zakonske procedure prije stavljanja u upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA