Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog troška od nekoliko stotina hiljada maraka za neuspjeli referendum o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića, piše Srpska info.

Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

Kao što je poznato, prošle nedjelje Petrović je ubjedljivo pobijedio, što znači da ostaje gradonačelnik do kraja mandata. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sada ostaje pitanje novca, odnosno finansiranja troška tog referenduma.

Skupština Grada Bijeljine, u Odluci o pokretanju opoziva gradonačelnika, usvojila je i odluku o finansiranju referenduma, navodeći sa kojih tačno budžetskih stavki uzima novac i koliko.

U odluci gradske Skupštine od 8. februara 2023. piše da sredstva za sufinansiranje opoziva gradonačelnika obezbjeđuju iz budžeta Grada za 2023. u okviru gradske Skupštine, sa sljedećih pozicija: Rashodi za stručne usluge 15.000 KM, Ostali nepomenuti rashodi 5.500 KM, Nabavka materijala za rad Gradske izborne komisije 20.000 KM, Rashodi za stručne usluge i oglašavanje 10.000 KM, Rashodi za stručne usluge GIK 10.000 KM, Troškovi reprezentacije 5.000 KM, Rashodi za bruto naknade članova GIK 110.000 KM, Ostali nepomenuti rashodi 250.000 KM i sa pozicije Nabavka opreme u iznosu od 20.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U zbiru to izađe 445.500 KM.

Referendum formalno još nije okončan, jer uskoro treba da stignu i glasovi putem pošte, iz inostranstva. Ostaje da se vidi kako će novac biti tačno doznačen, ako uzmemo u obzir raniju izjavu Petrovića da u budžetu nema novca za te namjere, jer ga je on navodno već preusmjerio za pomoć građanima. Prema Izbornom zakonu RS i podzakonskim aktima, referendum se finansira iz budžeta lokalne zajednice.

Predsjednik gradske Skupštine Aleksandar Đurđević i gradonačelnik Ljubiša Petrović bili su nedostupni za izjavu. Predsjednica Komisije za referendum, Dijana Savić Božić, kaže da ne zna ništa o finansijskoj strani referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA