Prijave do 5. maja: Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

U Republici Srpskoj danas je počelo takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju čiji je cilj podrška inovatorstvu, podsticanje i promocija inovativnosti, komercijalizacija inovacija i pomoć u pokretanju biznisa, a konkurs za prijave otvoren je do 5. maja.

Prijave do 5. maja: Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Nagradni fond za ovu godinu iznosi 38.000 KM, a finale takmičenja je u decembru kada će snage odmjeriti šest finalista. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Zoran Vujković rekao je da se mogu prijaviti timovi koji imaju najmanje tri člana i inovaciju koja je ili realizovana ili je pred realizacijom.

On je dodao da će ove godine za pobjednika biti obezbijeđeno 10.000 KM, za drugo mjesto 8.000 KM, za treće 7.000 KM, za četvrto 5.000 KM, za peto 3.000 KM i za šesto mjesto 2.000 KM.

Vujović je naveo i da su ustanovljene nagrade za najbolji studentski odnosno srednjoškolski tim i te nagrade iznose po 1.500 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Od 2007. godine, od kada se Srpska priključila takmičenju, bilo je 356 timova od kojih je 128 dobilo nagrade. Ukupno je za 16 godina nagradni fond iznosio 576.000 KM", rekao je Vujković novinarima u Banjaluci.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da se prijave za takmičenje dostavljaju elektronskim putem.

On je pojasnio da na putu do finala treba načiniti pet koraka - tehnička recenzija, ocjena poslovnog modela, ponovo tehnička recenzija koja ocjenjuje realizovanost, novine i značaj inovacije, a potom se ulazi u polufinale.

Prošlogodišnji pobjednik Predrag Kelečević kaže da je proizvod za koji je nagrađen stacionirani sistem protivgradne zaštite kojim se smanjuju zrna grada, a na određenim područjima se mogu čak i poboljšati padavine.

On je dodao da su mu takmičenje i radionice koje su u okviru toga organizovane pomogle da njegov proizvod nađe put do tržišta.

Takmičenje organizuju Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA