Vlada usvojila informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja.

Vlada usvojila informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama

"Vlada Srpske konstatuje da je Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te u vezi s tim traži od institucija, predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vlada Republike Srpske je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH, navodi se u saopštenju.

"Vlada Srpske smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na BiH u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici, te će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje UN i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", navedeno je u saopštenju.

Ovu Informaciju Vlada će dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na današnjoj 13. sjednici, Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio je pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada nije regulisao, a Republika Srpska do danas nije uredila posebnim zakonom oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga, kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija.

Nepostojanjem zakona kojim se propisuje ova oblast stvaraju se pretpostavke za urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike Srpske, navodi se u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA