Lani 300 operacija raka dojke: Rano otkrivanje najvažnije

U Centru za dojku na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske prošle godine obavljeno je 300 operacija karcinoma dojke, od kojeg obolijeva sve veći broj žena.

Lani 300 operacija raka dojke: Rano otkrivanje najvažnije
FOTO: Srna

Predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Suzana Kekić istakla je da je ova bolest u 90 odsto slučajeva izlječiva ukoliko se otkrije u ranom stadijumu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Danas tradicionalno obilježavamo Dan narcisa, jer sa buđenjem proljeća želimo da se budi svijest građana o ovoj opakoj bolesti, da se skrene pažnja da se žene što više pregledaju", rekla je Kekićeva novinarima na Trgu Krajine u Banjaluci gdje su predstavnice Saveza "Iskra" dijelile letke i prodavale ručne radove, kako bi se skupila finansijska sredstva za potrebe Saveza.

Prema posljednjem izvještaju Instituta, u Republici Srpskoj godišnje od karcinoma dojke oboli blizu 600 žena.

Načelnik Klinike za onkologiju na UKC-u i nacionalni koordinator za maligne bolesti u Republici Srpskoj Zdenka Gojković naglasila je da najmlađi pacijent na klinici koji se liječi ima 22 godine, kao i da se bolest češće javlja kod žena u menopauzi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Važno je ukazati na značaj samopregleda i redovnih kontrola kod stručnjaka ili porodičnih ljekara", rekla je Gojkovićeva.

Koordinator za zdravstvo u Gradskoj upravi Banjaluka Mira Kecman dodala je da grad finansijski i nizom mjera kontinuirano podržava Savez "Iskra".

Prema njenim riječima, u protekle dvije godine za potrebe Doma zdravlja iz gradskih budžetskih sredstava nabavljen je mamograf vrijedan 420.000 KM koji mnogo znači kada je riječ o ranom otkrivanju karcinoma dojka.

"Domu zdravlja prošle godine odobrena su sredstva za nabavku digitalnog ultrazvučnog aparata sa sondama za pregled dojki", navela je Kecmanova.

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA