DAN SJEĆANJA Srbija stradala jer je željela da bude slobodna i slobodarska

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Somboru, na državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da je prije 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo, a Srbija stradala samo zato što je željela da bude slobodna i slobodarska.

DAN SJEĆANJA Srbija stradala jer je željela da bude slobodna i slobodarska

U obraćanju na državnoj ceremoniji u Somboru Vučić je poručio da od tada više ništa što se u svijetu događa ne može da bude gore od onoga što je učinjeno Srbiji - maloj zemlji koja je bila kriva samo zato što je želela da bude svoja na svome.

"Srušili su stari i stvorili novi poredak u kome se oni pitaju za sve, a neposlušni moraju da budu kažnjeni. Uspeli su da razore mnogo veće zemlje, od Sovjetskog Saveza, nastavili sa Jugoslavijom, a onda je došlo na red da ta neposlušna Srbija koja nije htela da prihvati diktate konačno strada i dobije ono što zaslužuje. Rekli su `mi idemo da pobedimo te Srbe varvare, da ne počine genocid`", rekao je Vučić.

On je ukazao da srpska vojska nikada nije kročila ni pedalj na neku drugu zemlju, kao i da je 19 zemalja bez saglasnost Savjeta bezbjednosti UN napalo jednu malu slobodnu i slobodarsku Srbiji u namjeri da ih nauči pameti jednom zauvijek, te podsjetio da su tokom bombardovanja ubili 79 djece, te 2.500 ljudi, uključujući civile i policajace na svojoj teritoriji.

Državnoj ceremoniji obilježavanja prisustvuju i predsjednici vlada Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković, predsjednici parlamenata Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Iz Republike Srpske prisutni su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Sombor je bio jedan od prvih gradova gdje su pale bombe i izgubljeni ljudski životi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

DODIK: SRPSKI NAROD ČINE I ŽIVI I MRTVI, NIKADA NE ZABORAVITI ZLOČIN

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Somboru, na državnoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, da oni koji su počinili ovaj zločin moraju da shvate da srpski narod čine i živi i mrtvi, ali i oni koji će se roditi, i da je zato odgovornost prema onima koji će doći da se ova agresija nikada ne zaboravi.
Dodik je rekao da je cilj večerašnjeg okupljanja i sjećanje,ali i to da se nikada ne zaboravi ono što su učinili zlotvori koji su naložili bombardovanje i ubijanje nedužnih ljudi."Okupljamo se ovdje zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandaru Vučiću koji je odlučio da se agresija nazove pravim imenom, a ne `Milosrdni anđeo`. Mi smo narod čiji su stradalnici nazivani kolateralnom štetom. Mi nismo kolateralna šteta. Nikad im, što se mene tiče, nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti. Ne možemo da oprostimo zato što su bili bezdušni, zato što su do kraja išli da nas ponize", poručio je Dodik.

On je rekao da je SR Jugoslavija izabrana za vježbalište zbog samo jedne organizacije, a to je NATO, te istakao da odgovorni za ovaj zločin nikada nisu odgovarali.

Dodik je naglasio da su nakon NATO agresije nudili kredite za obnovu svega što je porušeno, ali da srpski narod nije mogao da obnovi djecu i nevino stradale ljude.

"Ja im nikada neću vjerovati", poručio je Dodik.

Danas su se navršile 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

U Somboru, jednom od prvih gradova gdje su pale bombe i izgubljeni ljudski životi, danas je organizovana državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika, te zvaničnika obje republike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASAPomen žrtavama NATO agresije služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je održao besjedu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA