Žestoki protesti u Izraelu, na ulicama stotine hiljada ljudi, oglasio se predsjednik

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je noćas na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da smijeni ministra odbrane Joava Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

Žestoki protesti u Izraelu, na ulicama stotine hiljada ljudi, oglasio se predsjednik
FOTO: Tanjug/AP

Učesnici protesta blokirali su glavni autoput u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred autoputa, prenosi AP. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu, naveo je Tajms of Izrael.

Kako je preneo Rojters, demonstranti su ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu probili bezbjednosni kordon.

Učesnici protesta u Jerusalimu šetali su od rezidencije Netanijahua do Kneseta i kabineta premijera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Izraelski Kanal 12 prenosi, pozivajući se na nepotvrđene podatke, da je u protestima širom zemlje učestvovalo između 600.000 i 700.000 Izraelaca.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, ocjenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim mjerama predstavlja opasnost za zemlju.

Predsjednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas vladajuću koaliciju da smjesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji, prenio je "Džeruzalem post".

"Sinoć smo videli neke veoma teške scene. Obraćam se premijeru, vladi i vladajućoj koaliciji: emocije su teške i bolne, narod je vrlo anksiozan. Bezbjednost, ekonomija, društvo - sve je ugroženo. Oči naroda Izraela su uprte u vas. Zarad jedinstva naroda, zarad odgovornosti, pozivam vas da obustavite donošenje zakona, smesta", naveo je Hercog.   

"Obraćam se svim partijskim liderima u Knesetu, u vladajućoj koalciji, opoziciji, da stave građane na prvo mjesto i ponašaju se odgovorno i hrabro, bez daljeg odlaganja", kazao je predsjednik Izraela.

Premijer Benjamin Netanijahu će se kasnije u toku dana obratiti javnosti.

"Tajms of Izrael" je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanijahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta u nedjelju uveče.

Galant je smijenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Kalevi će okupiti najuže rukovodsvo generalštaba, sačinjeno od generala i komandanata, ali i civilih predstavnika, prenio je izraelski radio "Kan", prenosi Tanjug.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu, jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unaprijedio demokratiju.

U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI