Prosječna plata u Srpskoj veća za 41 KM

Povećanje prosječne neto plate za 41 KM rezultat je povećanja najniže plate sa 650 na 700 KM - tvrde u Savezu sindikata RS.

Prosječna plata u Srpskoj veća za 41 KM
FOTO: Kuzmafoto/DepositPhotos

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru iznosi 1.256 КM i veća je za 41 КM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u januaru mjesecu 2023. godine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Na osnovu navedenog povećanja prosječne plate evidentno je da povećanje najniže plate povlači za sobom i povećanje prosječne plate isplaćene u Republici Srpskoj i da se i dalje treba zalagati za povećanje iznosa najniže plate. Povećanje najniže plate treba da prati povećanje plata i svih ostalih zaposlenih, prvenstveno zaposlenih u realnom sektoru, kako bi se zaustavio ili bar smanjio odliv radne snage u inostranstvo, a time i deficit radne snage na tržištu – smatraju u Sindikatu.

Sindikalna potrošačka korpa za februar 2023. godine iznosi 2.423 КM i prosječna plata je pokriva sa 51,83 odsto. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu. Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u februaru trošile na prehranu 1.083 КM, za stanovanje i komunalne usluge 619 КM, za prevoz 225 КM, te za tekuće održavanje domaćinstva 130 КM. Nabavka obuće i odjeće u februaru mjesecu koštala je 175 КM.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u februaru mjesecu 2023. godine isplaćena je u djelatnosti vađenje ruda i kamena 1.672 КM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu 918 КM. Niske prosječne plate u februaru mjesecu 2023. godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 975 КM, te poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 992 КM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA