Moguća pojava mraza, zaštititi voćnjake

U Republici Srpskoj u večernjim časovima doći će do razvedravanja što će u noćnim i jutarnjim časovima usloviti pojavu mraza, te agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda savjetuju blagovremenu zaštitu biljaka.

Moguća pojava mraza, zaštititi voćnjake
FOTO: Depositphotos

Slab mraz u nižim predjelima biće intenziteta od minus dva do dva, a u višim predjelima od minus šest do minus dva stepena Celzijusova. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U srijedu, 29. marta, u noćnim i jutarnjim časovima u nižim predjelima očekuje se mraz slabog do umjerenog intenziteta od minus četiri do nula stepeni Celzijusovih, a u višim predjelima jačeg intenzizeta koji može da prouzrokuje značajnu štetu u voćnjacima bresaka, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Voćarima se savjetuje da počnu da se pripremaju za predstojeći mraz kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona, orošavanjem voćnjaka antifrost sistemom, zadimljavanje slamom, starim gumama.

Neophodno je da se počne sa primjenom prije opadanja temperature ispod nula stepeni Celzijusovih, a najbolji efekat primjene je po mirnom vremenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovo je dobro rješenje za mraz do minus tri stepena Celzijusova.

Nestabilne vremenske prilike usloviće i pojavu biljnih bolesti, kao što su kovrčavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i druge bolesti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA