Evropa gori u protestima

Veliki protesti širom EU dovode vlasti zemalja EU u dilemu - da djeluju represivno ili da mijenjaju ciljeve, procjenjuje "Geopolitika".

Evropa gori u protestima

U Varšavi su održani veliki protesti poljskih poljoprivrednika, a resornog ministra, koji je govorio na jednom zatvorenom skupu i tvrdio da je stanje poljskih poljoprivrednika - dobro, nezadovoljna publika počela je da gađa jajima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Velikoj Britaniji dramatično su porasli troškovi života zbog čega su učestali protesti stanovnika uz već uobičajeno paljenje računa za struju i druge režije.

Ni u Njemačkoj nije ništa bolje. Potrošačke cijene su povećane oko 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku je veliki štrajk koji je praktično "zatvorio" Njemačku.

Na ulicama Brisela, glavnog belgijskog grada i centra EU, policija se sukobljava sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji su snage javnog reda polijevali stajskim đubrivom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U Holandiji već mjesecima traju protesti farmera kojima prijeti egzistencijalna ugroženost zbog nove vladine reforme. Poljoprivrednici su osnovali i vlastitu stranku koja je ostvarila značajan i neočekivan uspjeh na izborima.

Francuska već danima gori u milionskim protestima zbog Makronove penzijske reforme koju je progurao bez izglasavanja u parlamentu, na šta ima ustavno pravo, ali takav potez ne doprinosi ugledu francuske demokratije, jer mu se protivi velika većina građana.

Protesti u Francuskoj poprimaju sve agresivniji karakter. Prepuni su obračuna policije sa nezadovoljnim građanima, veliki je broj povrijeđenih lica...

Protestuju i Česi u Pragu, gdje se prošle sedmice na glavnom gradskom trgu okupilo više desetina hiljada nezadovoljnih građana, a osim socijalnog nezadovoljstva sve je primjetnije i političko.

Avet prelijevanja ukrajinskog rata na čitavu Evropu ljude počinje činiti nervoznim i prestrašenim. Do prije nekoliko godina ovakav razvoj događaja na tlu Evrope nije se mogao zamisliti ni u najcrnjim scenarijima - navodi "Geopolitika".

Sve to ukazuje na jačanje nezadovoljstva građana unutar EU. Pa iako ti protesti još nemaju neku zajedničku političku ili ideološku platformu, jasno je da njihova masovnost i osjećaj međusobne solidarnosti može imati tendenciju koja bi trebala izazvati zabrinutost vodećih političkih struktura.

Evropskim građanima prijete socijalni problemi zbog rasta inflacije, pada proizvodnje kroz sve masovniju deindustrijalizaciju i odliv visokotehnoloških i profitabilnih kompanija u prekoatlantske sigurnije poslovne luke uz rast nezaposlenosti kao posljedicu toga.

Nakon energetske krize i raskida svih veza s Rusijom kroz čuvene sankcijske pakete koji su snažno udarili i na evropsku privredu, građanima Unije sada prijeti i ostanak bez kineskih proizvoda kroz moguće otkazivanje Brisela poslovne saradnje sa Kinom - zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA