Vrijeme za dizanje cenzusa: Inflacija stranaka, manjak demokratije

  • BiH
  • 28. Mar 2023.

Pored izmjena Izbornog zakona, kojima bi na biračka mjesta bili uvedeni skeneri i video-nadzor, za veću regularnost izbora od velikog značaja bilo bi i dizanje stope izbornog cenzusa sa tri na pet odsto.

Vrijeme za dizanje cenzusa: Inflacija stranaka, manjak demokratije
FOTO: G. Živanović/Bijeljina danas

Ovo za Srpskainfo tvrde analitičari, ali i predstavnici opozicije u Srpskoj, ističući da veliki broj parlamentarnih političkih stranaka u Narodnoj skupštini nije doveo do većeg stepena demokratije, već, naprotiv, do rasitnjenosti domaće političke scene, koja je, kako tvrde, postala idealan teren za političku korupciju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Ideja o dizanju izbornog cenzusa sa tri na pet odsto je dobra, jer svjedočimo da je domaća politika postala tržnica na kojoj se ljudi kupuju, a novonastale male političke partije postaju priljepak vlasti – kaže za naš portal šef kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica.

Inače, na osnovu rezultata sa posljednjih opštih izbora u Narodnu skupštinu, koja broji 83 poslanika, ušlo je čak 11 političkih stranaka, od kojih je osam u vlasti, iako mnoge od njih, da izborni cenzus iznosi pet odsto, ne bi ni ušle u parlament.

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da je najefikasniji način za sprečavanje političkog “mešetarenja” podizanje izbornog praga na pet odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Neprihvatljivo je da političke partije poput DNS, NPS, SPS i sličnih, sa svega tri do četiri odsto osvojenih glasova, a ako imamo u vidu izborni inženjering možda čak i manje od toga, kontrolišu političke procese. Ukoliko se opozicija ne izbori za izmjene Izbornog zakona koje bi, pored skeniranja otiska prsta, skeniranja ličnih dokumenata i glasačkih listića na biračkom mjestu, uključivale i podizanje izbornog cenzusa, na izborima neće imati šta da traži niti će uopšte biti svrhe da se na izbore koji bi se održavali po starim pravilima uopšte i izlazi – tvrdi Kuzmanović.

Pored toga, dodaje da bi izmjene Izbornog zakona trebalo da idu i u pravcu  uvođenja dvokružnog izbornog sistema, kao i do razdvajanja izbornog procesa na izbore za inokosne i parlamentarne funkcije, kao što je, kako ističe, slučaj u većini evropskih država.

– Kontrola i prebrojavanje tolike količine izbornog materijala u nekoliko izbornih procesa već se pokazalo kao nemoguća misija, tako da bi razdvajanje izbora bilo jedino logično rješenje za stajanje u kraj dijelu malverzacija. Dvokružnim izbornim sistemom bi se postigao i efekat veće izlaznosti, regularnosti izbornog procesa, te skratio i olakšao sam proces kandidovanja – smatra Kuzmanović.

DVOKRUŽNO ZA PREDSJEDNIKA

Za razliku od najvećeg broja evropskih država, kao i zemalja u okruženju gdje postoji drugi krug izbora za predsjednika, ukoliko nijedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 odsto glasova, izbori za predsjednika Republike Srpske završavaju se u prvom krugu.

– Izabrani kandidat u drugom krugu imao bi mnogo veći legitimitet, jer je ogromna razlika kad kao pobjednik budete izabrani sa 50 odsto, umjesto sa 25 odsto glasova – ocjenjuje Darko Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA