"Motiv nije vjerska ni nacionalna netrpeljivost" Karan o napadu na povratnike u Višegradu, govorio je i o incidentu u Banjaluci

Nakon više incidenata i napada koji su se desili u Republici Srpskoj oglasio se ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

"Motiv nije vjerska ni nacionalna netrpeljivost" Karan o napadu na povratnike u Višegradu, govorio je i o incidentu u Banjaluci
FOTO: SRNA

Napadi na imovinu i ljude, grupe, narušavanja javnog reda i mira i navijačka skandiranja ministar je ukratko obrazložio: TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za napad na LGBT aktiviste u Banjaluci kaže da je bio sukob dvije grupe od 45 sekundi.

– Radilo se o najavljenom javnom skupu po zakonu o javnom okupljanju, on je odbijen u tom smislu, iz bezbjednosnih razloga, organizatori su rekli da odustaju od tog skupa. Radi se kasnije o jednom samoinicijativnom spontanom okupljanju gdje je došlo do vrlo kratkog sukoba oko 45 sekundi dvije grupe. Policija je nakon toga kada je imala dovoljno snaga adekvatno reagovala – rekao je Karan, piše N1.

Dodaje da se radi se na identifikaciji napadača, huligana, baš kao što ističe i da se “intenzivno radi i na slučaju Višegrad”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Jedna je osoba predata nadležnom tužilaštvu, po našim operativnim saznanjima mi smatramo da se radi o poočiniocu. Potrebna su dodatna vještačenja, ispitivanja, upravo smo u fazi forenzičkih ispitivanja da pokušamo doći i do materijalnih dokaza. Radi se o klasičnom vrlo teškom krivičnom djelu iz koristoljublja, motiv nije ni vjerska, ni nacionalna netrpeljivost. To ne umanjuje značaj ovog djela, već kažem zbog implikacija u javnosti – kaže Karan.

Posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi i odlikovanje brigadi HVO izazvalo je reakcije u Srpskoj.

Posjete stranih državljana odobrava i koordiniše Direkcija za koordinaciju policijskih tijela zajedno sa sa DKP mrežom, kaže Karan.

“MUP je djelovao samo u okviru organizacija grupe građana za posjeti spomen obilježja u Rabiću i mezarja u Doboju. Sve drugo je samoinicijativna aktivnost predsjednika RH, koja je osuđena, ocijenjena kao provokativna i uvreda za naše žrtve. Policija je radila samo u dijelu obaveza za polaganje vijenaca na spomen obilježja – zaključio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA