"Građanima ćemo ponuditi zaradu na Berzi" Višković najavio nove mjere Vlade RS

Premijer RS Radovan Višković najavio je da će Vlada uskoro stimulisati građane da u značajnijoj mjeri trguju hartijama od vrijednosti na Banjalučkoj berzi.

"Građanima ćemo ponuditi zaradu na Berzi" Višković najavio nove mjere Vlade RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Time bi Republika Srpska došla do novog načina finansiranja, a građani bi ostvarili znatno veće kamate nego što ih dobiju od komercijalnih banaka na oročenu štednju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Nešto slično je uradila Hrvatska prije godinu dana i veoma brzo su došli do značajnog novca. Evo, najavljujem da će Vlada RS veoma brzo izaći sa pravilnicima koji omogućavaju stimulisanje građana da ulažu svoj novac u tržište kapitala – istakao je Višković.

Hrvatska je emitovala narodne obveznice koje su na tržištu kapitala kupovali građani Hrvatske.

– Neću reći iznos, možda na tom nemam pravo, ali fizička lica u bankama povećavaju štednju iz godine u godinu. Nisam rekao da svi građani štede, već samo da se štednja fizičkih lica povećava u bankama. Kamata je mala na deponovana sredstva, a na tržištu kapitala bi ostvarili veći prinos – poručuje Višković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je ovo rekao tokom današnje skupštinske rasprave o izvještajima Komisije za hartije od vrijednosti o stanju na tržištu kapitala za 2021. godinu.

On je otkrio i informaciju da je dobit realnog sektora prošle godine iznosio oko četiri milijarde KM.

– Često se pitam gdje taj novac završi. Vjerovatno jedan dio ode u inostranstvo, ali evo mi ćemo ponuditi građanima i da ulažu više u hartije od vrijednosti u Srpskoj – dodao je predsjednik Vlade RS.

Štednja građana, po podacima Agencije za bankarstvo RS, na kraju prošle godine iznosi oko 2,5 milijarde KM.

Na tekućim računima imali su oko 1,5 milijardi KM, pa ukupni depoziti građana iznose gotovo četiri milijarde KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA