Zašto se prekida školovanje: Brak i sportska karijera preči od diplome

Sportska karijera, maloljetnička trudnoća, brak, siromaštvo ali i loše ocjene samo su neki od motiva zbog kojih su 222 učenika školske 2021/2022. godine prekinula srednjoškolsko obrazovanje, što je za 26 odsto više u odnosu na godinu ranije, a prema riječima stručnjaka, ovakav trend je nedopustiv jer u modernom društvu ni diploma fakulteta nije garant kvalitetnog života.

Zašto se prekida školovanje: Brak i sportska karijera preči od diplome
FOTO: michaeljung/DepositPhotos

Prema  podacima Zavoda za statistiku RS, srednju školu tokom prethodne školske godine napustilo je 149 dječaka i 73 djevojčice, a obrazovanje su najčešće prekidali odmah u prvom razredu. Statističari su izračunali da je loš uspjeh u školi primorao 76 učenika da se ispišu iz škole, siromaštvo je bilo razlog kod osam đaka, dok je zbog nedostatka podrške u porodici jedna djevojčica bila primorana da napusti srednju školu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U toku 2021/2022. godine, prema podacima Zavoda, u 61,7 odsto slučajeva srednjoškolci su obrazovanje najčešće napuštali zbog bolesti, trudnoće, braka i drugih ličnih razloga.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija Duško Đurić kaže za “Glas” da je broj đaka koji prekinu obrazovanje svake godine približno isti, te da nema drastičnog odstupanja.

- Srednju školu često napuste đaci koji se ozbiljno bave sportom jer ne mogu uskladiti obaveze. Smatraju da će se kroz te druge vidove životnih izbora ostvariti kao ličnost i napredovati u karijeri. Privatne srednje škole kasnije budu njihov čest izbor, kao i vanredno sticanje diplome - rekao je Đurić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Sklapanje braka bio je motiv jedne Gačanke da prethodne školske godine okonča srednjoškolsko obrazovanje - priča direktor Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” u Gacku Aleksandar Purović, navodeći da ova pojava nije česta na jugu Srpske.

- Posljednjih desetak godina školovanje su prekinula tri učenika, a sklapanje braka bio je razlog u sva tri slučaja. Smatram da je prekid srednjoškolskog obrazovanja nedopustiv, jer se i visoko obrazovanje u današnjem vremenu nameće kao obaveza. Tu je najviše zakazala porodica koja je develvirana u modernom društvu - ističe Purović.   

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić, tvrdi da ova pojava nije česta u školama koje gravitiraju ovom aktivu, ali prvi čovjek Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole (UTTŠ) u Banjaluci Boris Spasojević navodi da su lani imali đake koji su prekinuli obrazovanje.

- U pitanju su bili sporadični slučajevi, a razlozi su odlazak u inostranstvo i loše ocjene. Oni koji su napustili školu zbog odlaska u inostranstvo ne znam da li su tamo otišli da rade, nastave školovanje ili radi spajanja s porodicom - rekao je Spasojević.

Komentarišući ovu društvenu pojavu sociolog Drago Vuković smatra da je ona posljedica globalnih ideologija, koje ljudima daju lažnu nadu da mogu uraditi i postići sve što požele.

- Tako se čovjek stimuliše da uradi loše stvari, a napuštanje srednje škole je baš to, jer postavlja se pitanje šta će biti s tim mladim ljudima koji prekinu srednjoškolsko obrazovanje, kako će opstati u društvu jer danas je visoko obrazovanje postalo osnovni uslov za kvalitetno življenje. Takođe, mladi koji ne završe srednju školu mogu biti pogodni za razne manipulacije, na štetu društva i svoje porodice - kazuje Vuković.

Dodaje da su ambicije o uspješnoj karijeri, mimo školskog obrazovanja, samo lažna nada.

- Afirmacija prema sportu, muzici i slično treba da postoji, ali na to gledam isključivo kao zabavu i zdrav život. Napustiti školu radi sportske karijere i te­ kako je pogrešno, jer vrhunske rezultate ostvari tek mali broj ljudi - kategoričan je Vuković.

Inostranstvo

Prema podacima Zavoda za statistiku, tokom školske 2021/2022. godine 389 učenika promijenilo je srednju školu i to mahom unutar Republike Srpske. Na školovanje u inostranstvo otišla su 92 srednjoškolca, dok je 23 njih prešlo u neku od srednjih škola na području FBiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA