Vlada RS neefikasna u prvih 100 dana rada

Neaktivnost, netransparentnost i upućivanje u proceduru izmjena Krivičnog zakona kojima se kriminalizuje uvreda i kleveta obilježili su prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske, a koja, prema ocjenama, nije ispunila očekivanja i nije uradila nešto vrijedno pažnje na počecima mandata.

Vlada RS neefikasna u prvih 100 dana rada
FOTO: Vlada RS

"Pojedina ministarstva nisu ispunila očekivanja i na terenu njihov rad nismo primijetili. Intenzitet sastajanja i razgovora daleko je niži nego što je to bilo prošle godine, recimo, i to samo govori da nekim ministrima privreda nije na prvom mjestu, a bez poboljšanja stanja u privredi teško je govoriti o napretku i boljem životu", rekao je za "Nezavisne novine" Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za novinare pitanje šta je Vlada Republike Srpske radila 100 dana je, kako kažu, i više nego lako jer uglavnom je popunjavala svoje redove i izvršavala želje i naloge iz Palate Republike Srpske te objavljivala nacrte zakona.

"Kažem objavljivala jer nije jasno ko i gdje piše rješenja koja su obilježila ovih zadnjih mjesec dana rada. Ponovo imamo zatvorenu Vladu, premijera koji daje izjave samo pojedinima te ministra pravde koji govori o transparentnosti dok i sam ne zna ili neće da zna šta to znači. Video-izjave se šalju mailom, unaprijed snimljene i bez mogućnosti pitanja", rekla je novinarka Snežana Mitrović. 

Ona kaže da je nešto i realizovano, a to su besplatni prenatalni testovi, naknada za nezaposlene roditelje, ali istovremeno da mjere protiv inflacije nisu vidljive te da nije bilo pompeznog obračuna sa neradnicima u javnom sektoru. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Nismo vidjeli ni provjeru diploma ministara i direktora koji su pod lupom javnosti. Nismo ih vidjeli na djelu, ali smo čuli mnogo informacija da je ova vlada pred istekom roka trajanja. Čak se spekuliše i o budućem premijeru, ali nije prvi put", rekla je Mitrovićeva za "Nezavisne novine". 

Inače, Vlada Republike Srpske, na čijem čelu je Radovan Višković, izabrana je 21. decembra i odmah na početku upala je u probleme.

Naime, bila je primorana da odmah mijenja ministre, i u jednom trenutku bila je bez čak tri ministra od ukupno 16 resora. 

"Neprimjetna, i osim nekoliko zakona koji su uzburkali javnost, posebno izmjena Krivičnog zakona, ne bi znali da je Vlada bilo šta radila. Prolazna ocjena je samo zato što su redovno isplaćivali plate i nemamo problema u tom smislu da nema isplata plata, kao i penzija. Očekivali smo da ćemo dobiti neku novu poresku politiku u uvođenje najnižih poreskih osnovica, pogotovo za radnike u realnom sektoru, kako bi onemogućili fenomen koverte, i te najave smo vidjeli i u ekspozeu premijera", rekao je za "Nezavisne novine" Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske. 

U Privrednoj komori Republike Srpske rekli su nam da je još rano za ocjene te da će se nešto konkretnije moći reći kada prođe šest ili devet mjeseci rada, a do tada, kako ističu, treba sačekati i nadati se da će početi sprovoditi Program ekonomskih reformi koji je usvojen. 

"Suština je da se radi o Vladi kontinuiteta. Teško je ocijeniti rad u prvih 100 dana. Nekoliko ministara je već duže tu i započeli su neki procesi izrade zakona i podzakonskih akata. Program ekonomskih reformi je usvojen i očekujem da se programski i reformski zadaci i zakonska rješenja iz tog dokumenta sprovedu. Po podršci privredi moći ćemo suditi o radu Vlade i vjerujem i mislim da će se ići u tom pravcu jer značajna sredstva su izdvojena za poljoprivredu, zatim za podsticaje digitalizaciji i tehnološkom napretku te tu očekujemo pomake", rekao je za "Nezavisne novine" Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, i zaključio da ako se budu držali onoga što je u Programu ekonomskih reformi biće dobro.

Dodik: Ostvarili svoje ciljeve 

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ocijenio je da je Vlada u izazovnim vremenima ostvarila sve svoje ciljeve i istakao da je Srpska stabilna. 

Dodao je da potpuno podržava rad Vlade i da smatra da su aktuelni i drugi izazovi koji su bili teški riješeni na pravi način. 

"Republika Srpska je stabilna, izmiruje sve svoje obaveze i nema kratkoročnih problema", rekao je Dodik, osvrćući se na prvih 100 dana rada Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    13°C
  • 08:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI