Čistači u Parizu okončali štrajk, čeka ih ogroman posao

Radnike komunalnih službi u Parizu, koji su danas prekinuli štrajk, čeka ogroman posao uklanjanja gomila smeća, nagomilanog tokom višesedmične obustave rada, javlja AP, dodajući da se čini da protesti širom Francuske protiv kontroverznog zakona o penzijama jenjavaju.

Čistači u Parizu okončali štrajk, čeka ih ogroman posao
FOTO: Tanjug/AP

Brda od 10.000 tona đubreta po ulicama francuske prestonice - navodno jednake težini Ajfelove kule - postale su upečatljiv vizuelni simbol protivljenja zakonu predsjednika Emanuela Makrona, kojim se starosna granica za penzionisanje podiže sa 62 na 64 godine, pišu Nezavisne. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ekipe za čišćenje krenule su danas sa sakupljanjem smeća sa ulica preostalog od protesta prethodnog dana. 

Sindikat CGT, koji predstavlja komunalne radnike, saopštio je da je tronedjeljni štrajk završen u srijedu. Oni će se pridružiti radnicima koji su ranije bili angažovani silom zakona da im pomognu u čišćenju grada.

"Dobro je što se smeće sakuplja. Veoma je nehigijenski, a neki stanovnici već imaju problema sa pacovima i miševima. Može biti opasno ako se ostavi predugo", rekao je umjetnik Gil Franko (73).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sve manji broj demonstranata neki vide kao početak kraja protesta protiv zakona o penzijama.

"Ljudi su se umorili od toga. Bilo je previše nasilja. Pariz je u haosu i želim da nastavim normalan život", rekla je Parižanka Amandin Betu (32), dok je kupovala svoj jutarnji kroasan u okrugu Mare. Ona je dodala da je "dobra stvar" što se smeće čisti sa ulica.

Protesti u utorak u Parizu doveli su do desetina hapšenja i izbijanja nasilja, iako je u njima širom zemlje učestvovalo znatno manje ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova procjenjuje da je broj demonstranata širom Francuske iznosio 740.000, što je manje u odnosu na više od milion prije pet dana, kada su na taj način izrazili svoj bijes zbog Makronove odluke da se sporni zakon provuče kroz parlament bez glasanja.

Za sindikate, međutim, otpor tom zakonu još nije gotov, pošto su jedanaesti dan protestne akcije zakazali za 6. april, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA