Proljetna sjetva u semberiji na 32.500 hektara

Na području Semberije proljetna sjetva, za koju su počele pripreme zemljišta, planirana je na 32.500 hektara obradivih površina, a najdominantnija kultura biće kukuruz na 25.500 hektara, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Sreten Vučković.

Proljetna sjetva u semberiji na 32.500 hektara
FOTO: Arhiva / Bijeljina Danas

Vučković je naveo da je za proljetnu sjetvu povrća predviđena površina od 4.400 hektara, za soju 1.000 hektara, krmno bilje 1.000 hektara, suncokret 400 hektara, duvan 200 hektara. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je rekao da je površina za proljetnu sjetvu smanjena za oko 1.000 hektara jer se zbog sigurnijeg prihoda poljoprivrednici lakše opredjeljuju za pšenicu koja se na parcelama smjenjuje godišnje sa kukuruzom.

Navodeći da su poljoprivredni proizvođači već počeli pripremu zemljišta za sjetvu, prije svega kukuruza, Vučković je napomenuo da rana sjetva nosi rizik zbog vremenskih oscilacija jer postoji mogućnost presijavanja.

"Na nekim manjim površinama ljudi su vjerovatno već realizovali sjetvu, ali ona nosi rizik, pogotovo u vrijeme kada je repromaterijal znatno poskupio", rekao je Vučković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Govoreći o povrtarskoj proizvodnji, Vučković je naveo da je u Obarskoj i Crnjelovu u toku sadnja krastavaca u plastenicima, te priprema rasada za plasteničku proizvodnju ostalih povrtarskih kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA