Spremna nova odluka o zabrani izvoza: Rampa na granici samo za oblovinu

  • BiH
  • 29. Mar 2023.

Nova odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta koju priprema Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MSTEO) predviđa rampu na granici samo za oblovinu, potvrđeno je za CAPITAL.

Spremna nova odluka o zabrani izvoza: Rampa na granici samo za oblovinu

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Dragiša Mekić potvrdio je za naš portal da je Savjetu ministara upućen Izvještaj o efektima primjene dosadašnje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta koja se bila na snazi do 31. januara. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Uz taj izvještaj upućen je o Prijedlog Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata koji se odnosi na drvne sortimente iz tarifnog broja 4403 ili oblovinu. Zabrana izvoza oblovine bila je uključena u svaku prethodnu odluku i tu su ostvareni i najveći efekti“, kaže Mekić za CAPITAL.

On dodaje da je zbog toga upućen prijedlog da se zabrani izvoz oblovine, ističući da u prijedlogu odluke nije precizirano do kada ona treba da važi, jer se još vrši usaglašavanje sa entitetskim institucijama, prije svega onima iz Federacije BiH.

U Izvještaju o efektima primjene dosadašnje odluke koji je upućen Savjetu, a u čijem posjedu je naš portal, posebno se napominje da su mjere zabrane dovele do pozitivnih efekata, jer su izbjegnute kritične nestašice sirovina za privredu i ogrjeva za stanovništvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Mjerama zabrane izvoza postignut je efekat u smislu količinskog smanjenja izvoza, dok je istovremeno ostvarena veća vrijednost izvoza. Na ovaj način je izbjegnuta kritična nestašica za domaću privredu i stanovništvo, dok su s druge strane, privredni subjekti ostvarili veće prihode od izvoza koristeći značajan rast cijena na međunarodnom tržištu“, navodi se u izvještaju.

Pošto razlozi za donošenje mjera zabrane izvoza predmetnih proizvoda još nisu u potpunosti otklonjeni, navodi se dalje u izvještaju, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uputilo je na razmatranje novi Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata.

Uz izvještaj su Savjetu ministara dostavljena i mišljenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva trgovine FBiH, Spoljnotrgovinske komore BiH, kao i Privrednih komora RS i FBiH.

„Sve te institucije navode da su mjere bile neophodne, da su ostvarile efekte u smislu stabilizacije tržišta i snabdjevenosti predmetnim proizvodima, te izrazile podršku za uvođenje ovakvih mjera i u narednom periodu, uz navode Ministarstva trgovine FBiH da treba analizirati da li zaštitne mjere trebaju obuhvatiti i neke dodatne proizvode. Ali sve navedene institucije su jedinstevnog mišljenja da su mjere zabrane neophodne za oblovinu“, navodi se u izvještaju MSTEO.

U prilog namjeri da se zabrani izvoz oblovine idu i konkretni podaci iz izvještaja koji pokazuju da je količina izvezene oblovine smanjena, dok je vrijednost izvoza uvećana sa 18 miliona u 2021. na 23,3 miliona KM u 2022. godini.

To, dodaje se u izvještaju, pokazuje da su bez obzira na manje izvezene količine, ostvareni značajni izvozni rezultati.

„Ostvareno je smanjenje izvoza što je dovelo do veće raspoloživosti drvnih sortimenata za domaću privredu, dok je ujedno ostvaren veći prihod od izvoza“, precizira se u izvještaju.

Pored toga, u izvještaju se navodi i da je došlo do smanjenja ukupnih izvezenih količina u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu, dok je vrijednost izvoza povećana.

„Vrijednost izvezenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta u 2021. godini bila je 133 miliona KM, a 2022. godine više od 170 miliona“, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA