Advokatski ispit u Srpskoj skuplji za 25 odsto

Ulazak u svijet advokature u Srpskoj je veoma skup, a ubuduće će biti još skuplji.

Advokatski ispit u Srpskoj skuplji za 25 odsto
FOTO: Fotobaza

Naime, Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske podigao je cijenu za polaganje advokatskog ispita sa 478 na 597 maraka, odnosno za oko 25 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema obrazloženju, polaganje ispita se obavlja u sjedištu Komore u Banjaluci, a pojedini članovi komisije dolaze iz drugih gradova zbog čega imaju troškove smještaja i prevoza, a koji snosi Komora.

„Vršeći analizu troškova polaganja ispita kroz protekli period utvrđeno je da je došlo do povećanja troškova a koje su posljedica inflacije. Opštepoznata je činjenica da je u proteklih godinu dana došlo do povećanja cijene koštanja svih prehrambenih, neprehrambenih proizvoda, goriva, komunalnih usluga i slično“, navodi se u odluci koju potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Savan Zec.

U odluci se dodaje i da je struktura troškova ostala ista, ali da su oni zbog inflacije veći, pa su bili prinuđeni da na sjednici koja se održala 4. marta mijenjaju cjenovnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Podsjećamo, mladi pravnici ovaj ispit polažu nakon što su prethodno položili pravosudni ispit.

Nakon toga upisuju se u imenik advokata, za šta se komori po posljednjem cjenovniku plaćaju 5.550 maraka.

Takođe, svaki mjesec su u obavezi da komori plaćaju članarinu od 50 maraka. Uz obaveze prema Komori tu su i troškovi za najam kancelarije, režije, poreze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA