Veterani "Garde Panteri" položili cvijeće na spomenik Mauzeru

Članovi Udruženja veterana "Garda Panteri" položili su danas cvijeće na spomen-obilježje nekadašnjem komandantu ove ratne jedinice LJubiši Saviću Mauzeru, čime podsjećaju na događaje iz aprila 1992. godine kada je odbranjena Bijeljina, rekao je predsjednik Udruženja Petar Cvijetinović.

Veterani "Garde Panteri" položili cvijeće na spomenik Mauzeru

Cvjetinović je podsjetio da su se prije 31 godinu okupili ljudi oko Mauzera, organizovali srpski narod na odbranu jer su procijenili šta se sprema.

"Na današnji dan prije 31 godinu postavljene su muslimanske barikade na više lokacija u gradu, a akcijom pripadnika Teritorijalne odbrane, pripadnika Srpske dobrovoljačke garde i srpskog stanovništva - grad je oslobođen", podsjetio je Cvijetinović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASAOn je istakao i da su evidentirane 44 žrtve, a da pojedinci barataju ciframa od 470 ili 440 žrtava, te naglasio da Udruženje "Garda Panteri" insistira na tome da se konačno utvrde brojke žrtava i da se na to stavi tačka.

"Mi nećemo odustajati od obilježavanja ovog datuma", naglasio je Cvijetinović i dodao da u Udruženju smatraju da su Dan odbrane lokalne vlasti loše tretirali i da treba da bude datum od posebnog interesa za grad Bijeljina.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević istakao je da je LJubiša Savić Mauzer u teškim vremenima po srpski narod smogao snage da stane na čelo odbrane, okupivši i odbranivši Srbe na ovim prostorima.

"Nama je rat bio nametnut i tada niko nije želio ratovati. Da nije bilo ovakvih boraca, poput LJubiše Savića Mauzera, srpski narod bi stradao, kao što je stradao na područjima gdje nije bio organizovan i gdje nije imao svoju državu", istakao je Đurđević.

Đurđević je napomenuo i da mlađe generacije moraju izražavati zahvalnost ovakvim borcima i njihovim žrtvama koje su podnijeli za Republiku Srpsku."LJubiša Savić je dao život u borbi protiv kriminala i korupcije i njegovu žrtvu ne smijemo zaboraviti. Što se tiče naziva ulica, nemam ništa protiv toga da se i na taj način oda počast svima onima koji su živote dali da bismo danas živjeli u slobodnoj Bijeljini", rekao je Đurđević i izrazio podršku takvoj inicijativi.

On je saglasan da Bijeljina mora na mnogo primjereniji način obilježavati događaje od 31. marta i 1. aprila 1992. godine.

"Tada smo imali sreću da ratni događaji nisu dugo trajali, da grad nije razoren, a danas imamo privilegiju da živimo u jednom od dva ili tri najperspektivnija grada", rekao je Đurđević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASAPredsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Zoran Miljanović rekao je da je Boračka organizacija Bijeljina prije desetak godina podnijela zahtjev Gradskoj upravi da određene ulice dobiju naziv istaknutih ratnih jedinica i heroja proteklog rata.

"Bijeljina je, vjerovatno, jedini grad u Republici Srpskoj koji nema nijednu ulicu sa nazivom semberskih ratnih brigada. Mauzer i Blagoje Gavrilović nemaju svoju ulicu. Nadam se da će Gradska uprava sve ovo imati u vidu i da će ispraviti grešku", rekao je Miljanović.

Članovi Udruženja veterana "Garda Panteri" se već šestu godinu okupljaju na ovaj dan ispred spomen-obilježja Mauzeru, koji je bio komandant garde, a mučki je ubijen 7. juna 2000. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA