Meso opet poskupljuje: Evo kako je država izigrala domaće farmere i građane

  • BiH
  • 31. Mar 2023.

Nemar države za domaću proizvodnju hrane, odnosno višegodišnje ignorisanje prekomjernog uvoza, dovelo je do toga da su nam štale i obori opustjeli što je uništilo ne samo farmere, nego se lomi i preko leđa građana, suočenih s rekordnim cijenama stoke i sirovog mesa.

Meso opet poskupljuje: Evo kako je država izigrala domaće farmere i građane
FOTO: ArturVerkhovetskiy/DepositPhotos

Na ovo upozoravaju domaći uzgajivači, koji poručuju da će uskoro biti još poskupljenja žive vage svinja i junadi. To će se, sasvim sigurno, odraziti i na cijene sirovog mesa, koje će takođe ići gore, naglašavaju iz mesnica. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

A sve što su domaći farmeri tražili, i to godinama unazad, jeste ograničenje prekomjernog uvoza mesa iz EU u BiH. Tačnije, uvođenje carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te takse od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa.

Savjet ministara ignoriše apele

Iako se ovaj prijedlog više puta našao na sjednicama Savjeta ministara BIH, odluka o ograničenju uvoza nikada nije izglasana. Članovi koji se protive ovakvoj odluci navode da je ona, između ostalog, u suprotnosti sa SSP sa EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S druge strane, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH više su puta poručili da je ovo najbolja mjera kojom bi domaći proizvođači bili zaštićeni, te bio nastavljen razvoj domaće proizvodnje. Takođe, iz Ministarstva poljoprivrede Srpske upućivali su apele Savjetu ministara da se usvoje određene zaštitne mjere za uvoz mesa, ali se do danas povodom toga ništa nije pomjerilo sa mrtve tačke.

Farmeri poručuju da ceh ovakve situacije plaćaju, i tek će ga plaćati, građani koji, ionako, jedva sastavljaju kraj s krajem.

– Apelovali smo na državnu vlast da uvedu zaštitne mjere i tako ograniče uvoz. Međutim, naše vapaje niko nije čuo, a uvoz je samo rastao. Naravno da u takvoj situaciji morate da smanjujete proizvodnju, jer vam se ne isplati da proizvodite nešto što ne možete da prodate – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Prema njegovim riječima, sad se suočavamo sa sve većom tražnjom, dok je ponuda u padu, dijelom i zbog toga što Evropa u posljednje vrijeme zabranjuje izvoz mesa, kako bi obezbijedila svoje stanovništvo.

– Zato kod nas cvjetaju poskupljenja, i stoke i svježeg mesa. Već u narednih dvadesetak dana tovne svinje će poskupjeti sa 4,2 na 5 KM po kilogramu, što znači da bi kilogram svinjetine u mesnicama mogao da ode za oko dvije KM. S druge strane, kilogram žive vage prasića već košta 10 KM, što je rekord – naglašava Maljčić.

Vrzino kolo s cijenama

Iz mesnica poručuju da će, ako tovne svinje poskupe, morati da ode i cijena sirovog mesa, tačnije šnicle, krmenadle, vrata. To znači da će kilogram svinjetine, u prosjeku, otići za skoro 20 odsto.

– Ako kilogram žive vage poskupi za skoro jednu KM, mi moramo da dignemo cijenu za oko 2 KM. Naime, od žive svinje ima puno otpada, a mi prodajemo čisto meso. Isto će biti i s junetinom i teletinom, ako ode cijena žive vage – ističu za Srpskainfo u jednoj banjalučkoj mesnici.

Uzgajivači junadi poručuju da bi, prvenstveno zbog stočnog fonda desetkovanog uvozom, i živa vaga junadi mogla uskoro da poskupi, i to za 10-15 odsto.

Podsjećaju da su se problemima suočili 2013, kada je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

– Od tada se suočavamo s padom proizvodnje, a glavni razlog je prekomjerni uvoz junetine iz EU, što nas čini nekonkurentnim. Odgovornost za poskupljenja snosi država, jer nisu reagovali na apele domaćih proizvođača koji su na današnji scenario ukazivali godinama unazad. Trenutno, kilogram žive vage junadi košta 5,7 do 6 KM plus PDV, a prije dvije godine koštao je 4 KM plus PDV. Nažalost, stočni fond Srpske je uništen, a cijene stoke su takve da se farmerima ne isplati da proširuju tov. Takođe, kod nas se godinama uvozilo sve i svašta, a mi nismo mogli da izvezemo, niti da prodamo ono što smo proizveli. Sad smo tu gdje jesmo – naglašava za Srpskainfo Ranko Sarajlić, farmer iz Laminaca kod Gradiške.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je, samo lane, uvoz živih životinja u BiH, količinski, skoro 18 puta bio veći od izvoza. Takođe, u 2022. smo uvezli skoro 68 miliona kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda, te preko 21 milion kilograma mesnih prerađevina. Istovremeno, izvezli smo tek nešto više od 9 miliona kilograma mesa i 11 miliona kilograma prerađevina.

S druge strane, zvanična statistika pokazuje da je unazad dvije godine broj goveda u RS smanjen za 3.400, ovaca za 38.400, a svinja za čak 199.300.

POSKUPJELI I SUHOMESNATI PROIZVODI

U Srpskoj i BiH na snazi su i poskupljenja suhomesnatih proizvoda, kako zbog poskupljenja uvoznog mesa za preradu, tako i zbog njegove nestašice.

– Poskupjela je zamrznuta svinjetina koja ide za preradu, ali i svježe svinjsko meso iz uvoza. S druge strane, unazad nepun mjesec, suhomesnati proizvodi su poskupjeli za 20 odsto, a od oktobra lane za ukupno 60 odsto. Poseban je problem nestašica svinjetine u Evropi, što dodatno diže cijene ovog mesa koje BiH uvozi, s obzirom na to da imamo sve manje stoke iz domaćeg uzgoja, pa je u padu i primarna proizvodnja mesa – kaže za Srpskainfo vlasnik Mesne industrije „Trivas“ Prnjavor i član Upravnog odbora STK, Nemanja Vasić.

Prema njegovim riječima, za očekivati je i dalja poskupljenja.

– Kako nestašica bude rasla, logično je da će meso iz uvoza biti sve skuplje. Ne znam kako ćemo se izboriti s tim, s obzirom na to da smo svoje marže sveli na minimum, te da one ne prelaze 5 odsto – ističe Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA