Fond PIO otpisao 2,56 miliona KM potraživanja

Vlada Republike Srpske dala je zeleno svjetlo Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS na otpis nenaplativih potraživanja teških 2,65 miliona maraka, a najveći dio odnosi se na dug Poštanske štedionice u Banjaluci nad kojom je lani okončan stečaj.

Fond PIO otpisao 2,56 miliona KM potraživanja

U “Službenom glasniku RS” objavljena je odluka Vlade Srpske o otpisu nenaplativih potraživanja, a u Fondu PIO navode razloge zašto su tražili isknjižavanje ogromnog iznosa potraživanja. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Daleko najveći iznos nenaplativih potraživanja, za koja je data saglasnost za otpis i to 2,55 miliona KM odnosi se na kratkoročna potraživanja u zemlji, odnosno na sporna potraživanja Fonda od Poštanske štedionice. Naime, rješenjem Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 14. septembra prošle godine zaključen je stečajni postupak nad Poštanskom štedionicom i mi nismo uspjeli naplatiti potraživanja zbog nedostatka stečajne mase - kazali su “Glasu Srpske” u Fondu PIO.

Pored toga dodaju da se na otpis nenaplativog potraživanja odnosi i 100.256 KM na preplaćeni iznos penzije za 45 korisnika prava.

- U ovom slučaju protekao je opšti rok zastare od 10 godina (nemogućnost naplate usljed smrti, nemanja nasljednika i drugo) ili se radi o manjem iznosu duga (za devet korisnika) u smislu nepostojanja ekonomske opravdanosti za podnošenje tužbe, a prethodno su iscrpljeni svi drugi pokušaji naplate - navode u Fondu PIO.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Najmanji iznos otpisanih potraživanja i to svega od 400 maraka odnosi se na kratkoročna potraživanja u inostranstvu.

- U ovom slučaju riječ je o potraživanju od nosioca osiguranja iz Austrije, gdje je po osnovu ljekarskog vještačenja nastupio opšti rok zastare - kazali su u Fondu.

Upravni odbor Fonda PIO je na sjednici koja je održana još krajem februara donio odluku o davanju saglasnosti Fondu za podnošenje prijedloga Vladi Republike Srpske za otpis nenaplativih potraživanja u iznosu od 2,65 miliona KM.

- Vlada Republike Srpske je dala saglasnost za otpis tog nenaplativog potraživanja i to u okviru Odluke o zbirnom izvještaju popisa imovine i obaveza Fonda PIO Republike Srpske na dan 31. decembar 2022. godine - zaključili su u Fondu.

Stečaj

Vlada RS odluku o pokretanju stečaja u Poštanskoj štedionici RS donijela je u avgustu 2021. godine i to dvije decenije nakon što joj je oduzeta dozvola za obavljanje bankarskih poslova. Poštanska štedionica bila je u vlasništvu Ministarstva finansija RS (78,3 odsto) i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (21,7 odsto).

Kao razlog za pokretanje stečaja bilo je loše poslovanje i platežna nesposobnost preduzeća. Radnicima Poštanske štedionice su 2012. godine isplaćene otpremnine i od tada pa sve do 2021. godine štedionica je imala samo jednog zaposlenog i to direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

29°

Umjereno oblačno
 • 17:00

  Umjereno oblačno
  29°C
 • 20:00

  Umjereno oblačno
  27°C
 • 23:00

  Kiša
  22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

80 cm

Promjena: 18cm

Sava Jamena

512 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 16. Jun 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI