Zakonom o nezaposlenom roditelju četvoro i više djece obuhvaćeno 3.475 porodica

Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj izuzetno je značajna sistemska mjera kojom je do sada obuhvaćeno 3.475 porodica, odnosno 15.115 djece, rekla je Srni pomoćnik ministra za porodicu Republike Srpske Jelena Kurtinović.

Zakonom o nezaposlenom roditelju četvoro i više djece obuhvaćeno 3.475 porodica
FOTO: Srna

Kurtinovićeva je pojasnila da je ova mjera definisana kao trajno pravo za nezaposlene roditelje četvoro i više djece i ostvaruje se sve dok je najmlađe dijete maloljetno. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Zakonom je predviđena isplata po 750 KM nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece koji ispunjavaju Zakonom propisane uslove, a s obzirom na to da se na ovaj iznos uplaćuju pripadajući porezi i doprinosi, jasno je da je riječ o značajnoj podršci višečlanim porodicama, dok će roditelji zahvaljujući ovom primanju moći dav ostvare pravo na penziju", rekla je Kurtinovićeva.

Prema njenim riječima, za ove namjene u budžetu su predviđena sredstva od 70 miliona KM, a od početka primjene Zakona do danas isplaćeno je 6.175.500 KM.

"Tokom prošle godine na osnovu Odluke o isplati finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj za ove namjene izdvojena su tri miliona KM", navela je Kurtinovićeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je napomenula da korisnici koji ispunjavaju uslove, a do sada se nisu javili Ministarstvu, mogu to da učine u svakom trenutku, jer ne postoji vremensko ograničenje kada je riječ o prijavi za ostvarenje ovog prava.

Kurtinovićeva je pojasnila da se zahtjev koji je potrebno popuniti nalaze na sajtu Ministarstva porodice, omladine i sporta i da je u njemu navedena sva potrebna dokumentacija koju korisnici sa zahtjevom šalju poštom na adresu Ministarstva.

"Zakon je u odnosu na Odluku o isplati finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj pretrpio određene izmjene i jasnije definisao uslove za ostvarenje ovog prava, što je isključilo određene kategorije, ali su i uvedene nove, poput samohranih roditelja", navela je Kurtinovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo u prethodnom periodu uložilo maksimalan napor da izađe u susret svim korisnicima koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom, da to pravo i ostvare, te najavila da će to činiti i dalje.

Kurtinovićeva je napomenula da će Ministarstvo sve važne informacije u vezi sa realizacijom ovog, ali i svih drugih prava porodica i djece u Republici Srpskoj, saopštavati, kao i do sada, posredstvom medija i zvaničnih kanala informisanja Ministarstva.

"Pozivamo građane da se ne informišu putem različitih grupa na društvenim mrežama kako bismo izbjegli sve nesporazume", navela je Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA