Nezaobilazna, ali ipak najslabija karika

Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine i njihov Savjet za bezbjednost saobraćaja Grada Bijeljina su, krajem avgusta prošle godine, na svom istorijskom sastanku, donijeli niz nekih zaključaka. Iskreno, više onih čudnih i rekao bih iznuđenih od pojedinih članova Savjeta, do nekolicine realnih i osnovanih.

Nezaobilazna, ali ipak najslabija karika

Međutim, od odluka do realizacije, put je uglavnom dug, a nerijetko i nedostižan, tako da o tim ambicioznim projektima neću polemisati. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Analizirajući njihove aktivnosti, ipak ne mogu reći rad, shvatio sam da je ključna i zajednička karika Odjeljenja i Savjeta, Šef odsjeka za saobraćaj u odjeljenju i sekretar Savjeta. Po svim normama ta karika, u ovom slučaju osoba, je mladi gospodin Nemanja Mitrić, čovjek koji po struci zadovoljava sve preduslove za ove poslove. Saobraćajni je inženjer i sticajem mnogo okolnosti došao je do pozicije ključne karike. Međutim, očigledno mu nedostaje iskustva, a po mojim saznanjima, definitivno je preopterećen svakodnevnim obavezama. Htjeli mi to ili ne prvo ćemo prstom na njega kao glavnog krivca za mnoge propuste i neregularnosti iz oblasti gradskog saobraćaja uopšte.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naravno, njegov neposredni šef Odjeljenja po funkciji, snosi dio odgovornosti i od toga ga ne može „oprati“ ni njegova struka, a gospodin je elektro inženjer. Kao što je kod nas već dugi niz godina uobičajeno, svi jedva čekaju da se dohvate bilo kakve fotelje bez osvrtanja na očekivane efekte i rezultate koji se očekuju od njihovog rada, a pogotovo imenovanog načelnika Odjeljenja.

Očigledno, a obzirom na poslove koje je u tom Odjeljenju radio dugi niz godina, imenovani je bio zadužen da brine o zamjeni pregorjelih sijalica javne rasvjete kako u gradu, tako i u semberskim selima (malo više nego u gradu) i očigledno da i danas po stečenom automatizmu, čim izvrši zamjenu pomenutih sijalica, smatra da je svoj doprinos bezbjednosti u saobraćaju dao u svom domenu. Uostalom, naravno da je noću lakše voziti seoskim putevima kad je upaljena javna rasvjeta, a što pojedini dijelovi u širem centru grada nema nikakvu rasvjetu, to će rješavati neko jednog dana u sklopu prve sledeće političke kampanje.

Kako se trenutno da zaključiti, ta, već spomenuta glavna karika, gospodin Mitrić je zasigurno preopterećen obimom stalnih, povremenih i komisijskih aktivnosti i ovom prilikom želim ga u nekom smislu i zaštiti od pregršt primjedbi na rad Odjeljenja, a pogotovo Savjeta za bezbjednost saobraćaja, jer obrazloženje je sasvim jednostavno. Mlad je, neiskusan, i mora još mnogo učiti i učiti. Ali odmah se pitam pa gdje su ostali, iskusniji saobraćajni inženjeri koji su bili i na specijalizaciji u nekim drugim Odjeljenjima, a po volji i naređenju prethodnog selektora naše Gradske administarcije.

Da je gospodin Mitrić preopterećen svojim radnim obavezama, zaključujem i po evidentnoj činjenici da veoma rijetko izlazi u radno vrijeme sa svojim kolegama koji su redovni posjetioci, i to i po nekoliko puta u toku radnog vremena, u komšiluku glavne gradske kuće, tj. preko puta u ugostiteljskim objektima kompanije „Nešković“.

Moram naglasiti da njegove kolege, redovno, i dalje i konstantno ulicu prelaze na mjestu  gdje je dugi niz godina postojao pješaki prijelaz, a kada kažem kolege, ne mislim samo na kolege iz njegovog Odjeljenja nego i na sve ostale zaposlene, od portira do savjetnika gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

I kada sve saberem mogu zaključiti da je naša karika prezauzeta poslom ili ga je sramota da prelazi ulicu preko više nepostojećeg pješakog prelaza, a čijem ukidanju je značajno kumovao.

Bilo kako bilo, po nekoliko puta dnevno, na tom, „spornom“ pješačkom prelazu lično ispoštujem svakog pješaka, a kako im i zamjeriti kad veseljaci, tek oni ne znaju šta se dešava sa našom horizontalnom signalizacijom.

Na kraju, postavljam konkretno pitanje bajnom Savjetu za bezbjednost saobraćaja da li su, nakon osam mjeseci, analizirali opravdanost takve odluke, Pošto znam da nisu, moje potpitanje je zašto  svog kolegu iz pomenutog Savjeta, a koji dolazi iz Policijske Uprave Bijeljina, nisu zamolili za posebnu aktivnost, da na tim ukinutim pješakim mjestima policija upozorava građane da tu ne mogu prelaziti ulicu? Hajde bar na tim mjestima kada ne djeluju i na ostalim, aktuelnim i važećim pješačkim prelazima.

Ono što je sigurno, još dugo vremena na ulicama našeg grada nećemo čuti policijsku pištaljku, a vama poštovani čitaoci mojih kolumni skrećem pažnju da detaljno pogledate fotografije koje sam lično zabilježio pa možda nekog i prepoznate sa njih.

Srećno u saobraćaju, baš nam je svima neophodna!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA