Obilježena 31 godina od formiranja "Garde Panteri"

U Bijeljini je danas obilježena 31 godina od formiranja jedinice Vojske Republike Srpske "Garda Panteri" odavanjem počasti za 101 poginulog borca i izložbom fotografija o slavnom ratnom putu jedinice koja nosi najviša odlikovanja, kao i veliki broj njenih boraca.

Obilježena 31 godina od formiranja "Garde Panteri"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je novinarima da je Bijeljina prepoznatljiva po "Gardi Panteri" koja je, kako je istakao, imala ogromne uspjehe i velike zasluge za odbranu Republike, a nema ratišta na kojem njeni pripadnici nisu izvodili borbene zadatke. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



"Jedinstvo i sloga stvorili su Republiku Srpsku i krasili nas od 1992. do 1995. godine, kada smo ratovali bez ikakvih unutrašnjih podjela. To jedinstvo i slogu moramo da vratimo i danas, kako bi sačuvali Republiku Srpsku, njene nadležnosti i da bi naša djeca učila u istoriji da smo mi bili odbrambena vojska, a ne agresorska", rekao je Ostojić.

Ostojić je rekao da Republika Srpska danas nije ista u pogedu nadležnosti kao ona iz 1995. godine i da to nije dobro.

"Veliki dio nadležnosti prenesen je na nivo BiH i što je naša Republika siromašnija u pogledu nadležnosti - to je BiH više unitarna, a mi smo se borili protiv unitarne BiH", naveo je Ostojić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj svi zajedno treba da stvore širi društveni konsenzus u pogledu "crvenih linija" koje se ne mogu prelaziti, a to su sigurno nadležnosti Republike Srpske koje moraju biti sačuvane.



Posljednji ratni komandant "Garde Panteri" LJubiša Lazić rekao je da su veterani ponosni na ratni put i osvojene bitke.

Prema njegovim riječima, u tim borbama poginuo je 101 borac, 27 starješina i 74 vojnika, a kroz jedinicu je prošlo više od 2.600 vojnika.

Kćerka poginulog borca Mira Jovanović rekla je novinarima da veterani nisu zaboravili porodice svojih poginulih saboraca, da obilježavaju značajne godišnjice i čuvaju sjećanje na heroje.



Udruženje vetarana "Garda Panteri" čuva sjećanje na ovu elitnu ratnu jedinicu i vodi računa o njenim članovima.

Parastos poginulim i umrlim borcima "Garde Panteri" služen je u Crkvi Svetog Đorđa, a vijence su na centralnom spomeniku braniocima položile delegacije udruženja proisteklih iz rata, gradskih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova i Trećeg /Republika Srpska/ puka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



U Galeriji Centra za kulturu "Semberija" otvorena je i izložba ratnih fotografija o "Gardi Panteri". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

27°

  • 17:00

    27°C
  • 20:00

    25°C
  • 23:00

    20°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI