31 godinu poslije „Tuzlanske kolone“ zločin je i dalje bez kazne

U Tuzli je danas obilježena 31. godišnica stradanja vojnika JNA u „Tuzlanskoj kolini“. Jedan od šest stotina učesnika „Tuzlanske kolone“ bio je i Miodrag Stojanović, koji je rođen u Tuzli i koji je radio u tuzlanskoj kasarni. Tokom pomenute akcije povlačenja bio je ranjen i zarobljen.

31 godinu poslije „Tuzlanske kolone“ zločin je i dalje bez kazne

Prisjetivši se početka povlačenja, Stojanović je rekao da je bilo dogovoreno da dođu u Požarnicu, mirno i bez bilo kakvih provokacija i sukoba, međutim ishod je bio sasvim drugačiji - kolona vojnika napadnuta je na raskršću u Brčanskoj malti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On nije krio razočaranje zbog činjenice da počinioci nisu kažnjeni, kaže da je u Tužilaštvu bio dva puta u svojstvu svjedoka, ali da se sve završilo samo na tome.

Obraćajući se prisutnima, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, kazao je da su vojnici kojima se danas izražavaju pomen i poštovanje, zaslužni za postojanje i odbranu Republike Srpske, jer su svojom žrtvom označili početak borbe za slobodu i opstanak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Vjerujem da je i poslije toliko godina teško pronaći utjehu, ali porodice, prijatelji i saborci ubijenih vojnika treba da budu ponosni na njih, jer su poginuli na pravdi Boga, ničim ne zasluživši takvu sudbinu. Čiste duše i čistih ruku su otišli na neki bolji svijet, a mi treba da se zapitamo da li možemo bolje braniti našu Republiku od drugih i od nas samih. Bolja Republika Srpska je jedini način da se odužimo mučenicima iz Tuzlanske kolone - rekao je Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić, rekao je danas u Tuzli da u traženju pravde i borbi da izvršioci zločina budu kažnjeni srpski narod neće posustati, bez obzira što je prošlo više od tri decenije.

- I danas, kao i proteklih godina, okupili smo se na ovom mjestu da u slavu i čast nevino stradalih vojnika položimo ruže, pomolimo se i odamo dužnu počast. Okupljanjem u Tuzli i ispred Kosturnice u Pučilama, želimo da podsjetimo da je ovo jedan od zločina koji se desio na teritoriji BiH, a za koji trideset i jednu godinu čekamo pravdu - istakao je Ostojić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijel Egić, ponovio je da izvršioci ovog zločina još uvijek nisu kažnjeni, tako da je ovo još jedan u nizu zločina bez kazne poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Žrtve i porodice poginulih i ranjenih i dalje, nažalost, čekaju pravdu. Poput zločina u Dobrovoljačkoj ulici, ni ovaj nije dobio sudski epilog - rekao je Egić i dodao da je ovo zločin bez presedana, jer je na dogovoreno primirje i povlačenje vojnika JNA iz Tuzle odgovoreno suprotno - mladi vojnici su napadnuti, mnogi su izgubili živote ili ostali trajni invalidi.

Naglasivši da će Republika Srpska uvijek obilježavati ovaj dan, Egić je istakao da nema posustajanja u borbi za pravdu, dok svi počinioci ne budu kažnjeni za svoja zlodjela.

Potpredsjednik Skupštine Republike Srpske, Petko Rankić, podsjetio je da je su u koloni ubijena  predeset i četiri vojnika, ranjeno njih osamdeset, a da je više od 120 bilo zarobljeno. On je  naglasio da je jedino što decenijama traži srpski narod pravda koja treba da bude jednaka prema svima - prema pripadnicima svih naroda u BiH.

Osim pri okupljanju u Tuzli, pomen stradalim vojnicima održan je i na Gradskom groblju u Pučilama.

Učesnik „Tuzlanske kolone“ bio je i Radojica Ilić, koji je poslije napada ostao invalid četvrte kategorije. On je na današnjem skupu u Pučilama rekao da više nije sigurno šta, po ovom pitanju, može da se očekuje od pravosuđa BiH i apelovao na nadležne da nastave u traganju za istinom, u cilju kažnjavanja počinilaca i napomenuo da su svjedoci masakra brojni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA