Obnavljanje temelja stare škole "Stevan Nemanja" u Gornjem Dragaljevcu

Naša škola – spojila tri vijeka

Obnavljanje temelja stare škole "Stevan Nemanja" u Gornjem Dragaljevcu

Osnovna škola ,,Stevan Nemanja” Gornji Dragaljevac ove godine obilježava 170 godina svog postojanja i rada. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prva osnovna škola u Gornjem Dragaljevcu počela je sa radom davne 1853. godine u vremenu kad su ovi krajevi bili pod turskom vlašću.

Turske vlasti su na zahtjev uglednih mještana Gornjeg Dragaljevca i crkvenih vlasti dozvolili da se otvori osnovna škola u sastavu crkve. Prva zgrada bila je brvnara koja je izgorjela za vrijeme bosanskohercegovačkog ustanka (period 1875 - 1878. godine).

O tome nam govori i nadgrobni spomenik prvom učitelju Blagojević Danilu, koji se nalazi ispred crkve (tada crkve a od 1985. godine manastir). Spomenik je podigao njegov učenik Pero Todorović iz Srednje Čađavice. Učitelj je učio u to vrijeme u velikoj učionici 123 đaka iz Gornjeg Dragaljevca i ostalih okolnih sela. Učitelj Danilo je tu radio do svoje smrti 1856. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Berlinskim kongresom 1878. godine ovi krajevi su pripojeni austrougarskoj vlasti, koja je 1880. godine sagradili novu školsku zgradu od tvrdog materijala. Škola je u svom sastavu imala dvije učionice (jednu manju i jednu veću), hodnik, stan za učitelja, malu kuhinju, ostavu.

Škola je građena od cigle i crijepa koja je dovožena šinskim kolima iz Brezova Polja, a dotle je dovožena lađama iz ciglane iz Slavonije.

Škola je radila do 1965. godine. Srušena je 1971. godine a materijal je prenešen kod novoizgrađene škole na sprat (1961. g.) kod ,,Točka“, gdje je izgrađena nova zgrada sa četiri učionice i prostranim hodnikom i ostavom.

Rušenjem škole ostali su temelji u korovu da prkose vremenu i čuvaju uspomene na srećne dane mnogih učenika koji su tu sticali svoja prva znanja.

Obzirom da naša škola ove godine treba da obilježi 170 godina svog postojanja i rada želimo da obnovimo temelje naše prve škole. Prvo smo isjekli korov sa i oko temelja. Zatim su nam inženjeri iz JP ,,Direkcije za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina izašli na teren, snimili situaciju i u pripremi je izrada idejnog rješenja sa prilaznim putem, parkingom i pratećim sadržajima.

Temelji škole, građeni 188o. godine, nalaze se kod manastira sv Arhangela Gavrila, mjesta koje posjećuju mnogobrojni vjernici. U maju i junu u posjetu manastiru u sklopu jednodnevnih izleta dolaze mnogobrojni učenici iz škola sa područja grada Bijeljine i šire. 

Natpis na spomeniku učitelju Danilu Blagojević:

,,Ovaj kamen učitelja Danila Blagojevića, znano budi svakom i neka se znade da je prvi učitelj posto kod crkve dragaljevačke. Đake počeo učiti s vlastju gospodina  mitropo-lita Akatangela 1853 ljeta. Imao je 123 đaka. Neka se čini spomen dok je ove crkve i kamena. Ovaj kamen potpisa đak učiteljev Pero Todorović“

Kad se sjetim stare škole

Kad se sjetim naše škole stare,

kad otvorim naše spomenare,

kad se sjetim prvih školskih dana,

kad se sjetim Tomke i Milana...

kad se sjetim školskog igrališta

i od svega ne ostade ništa.

dal je krivac čovjek ili zmije,

srušena je davno, žao mi je.

godinama samo korov niče,

gdje su divne ispričane priče.

uvijek kada pođem manastiru,

iz djetinjstva sjećanja naviru,

kad sam bio učenik i dijete,

eej godine kako brzo lete...

kako čujem tu se nešto mijenja

izniknuće temelj iz korijenja.

Vapaj čujte i vi ,,gradski oci"

preklinju vas nekdašnji osnovci!

Pjesnik Vasilije od Semberije koji je pohađao porušenu školu!

Vasilije od Semberije - najgledaniji Youtube pjesnik!

Pjesnik Vasilije Ilić rođen je u našem Gornjem Dragaljevcu. Poezijom se bavi dugi niz godina, a do sada je izdao šest knjiga pjesama. Po ugledu na Milića od Mačve, sebi je dao nadimak Vasi-lije od Semberije i pod tim imenom je prepoznatljiv na društvenim mrežama. Vasilije kaže da je najčitaniji pjesnik na internetu, te da na youtube kanalu njegova poezija ima ukupno oko 2.500.000 pregleda. Pjesma „Oj Krajino" ima više od 110.000 pregleda, pjesma o „Spomenku Gostiću" 90.000, „Boško i Admira" 80.000, „Nestanak Srba" 80.000 pregleda... Pisao je i piše o našem i svom selu.


Piše: Dragan Maksimović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA