Raspisan konkurs za upis učenika u srednje škole u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2023/24. godini.

Raspisan konkurs za upis učenika u srednje škole u Srpskoj
FOTO: Depositphotos

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, saopšteno je iz resornog ministarstva. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lica koja se upisuju u škole za učenike sa poteškoćama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21. godine.

Upis učenika obavlja se u dva upisna roka i to u junskom roku, od 19. do 30. juna i u julskom roku, od 3. do 14. jula.

Za učenike koji imaju 60 i više bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole počinje 19. juna, a završava se 20. juna, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 26. juna, a završava se 28. juna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje 3. jula, a završava se 5. jula, navodi se u saopštenju.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u srednje škole u kojima ima slobodnog mjesta, i to od 10. do 14. jula.

Iz Ministarstva navode da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi; posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole; rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, a rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Škole su obavezne dostaviti konačne podatke o upisu učenika u prvi razred Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske najkasnije do 28. jula.

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj dostupan je na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA