Okončana javna rasprava o KZRS: Bukejlović zatrpan primjedbama

Primjedbe na nacrt Krivičnog zakonika RS (KZRS) pristižu na adresu Ministarstva pravde i nakon završenih javnih rasprava, a medijska zajednica i dalje priziva glas razuma, jer bi kriminalizacija klevete i uvrede ugušila slobodu govora u Srpskoj.

Okončana javna rasprava o KZRS: Bukejlović zatrpan primjedbama

Ministarstvo pravde RS  je od 5. do 17. maja održalo četiri javne rasprave o Nacrtu izmjena KZRS i to u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju. Na javnu raspravu pozivali su, tvrde, predsjednike sudova, tužioce, advokate te predstavnike medija, naučne i stručne institucije te druga pravna i fizička lica koji su, kako navode, mogli da iznesu mišljenja, komentare i sugestije na usvojeni nacrt KZRS u republičkom parlamentu.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ministarstvu pravde za vrijeme javne rasprave, ali i nakon toga pristigao je veliki broj primjedaba i sugestija na utvrđeni nacrt pomenutog zakona. Trenutno sastavljamo izvještaj o sprovedenim javnim raspravama. Nakon sagledavanja primjedaba i sugestija sastavićemo tekst prijedloga zakona koji ćemo uputiti u dalju proceduru - kazali su “Glasu” u Ministarstvu pravde na čijem čelu je Miloš Bukejlović. 

U tom resoru nisu odgovorili na pitanja na šta su se uglavnom odnosile primjedbe, odnosno na koje odredbe, kao ni kada bi se zakon u formi prijedloga okvirno mogao naći ponovo pred poslanicima. Medijska zajednica od trenutka usvajanja u formi nacrta pomenutog zakona upozorava na štetnost pojedinih njegovih odredaba, a na to su ukazali i na javnim raspravama u četiri grada.

- Na javnim raspravama nismo stekli utisak da će naše primjedbe biti uvažene, kao ni one predstavnika akademske zajednice. Ostajemo pri tome da je riječ o zakonu koji nije dobar i da ga treba doraditi. Čekamo idući korak predlagača kako bismo vidjeli hoće li štetne odredbe na koje smo ukazivali završiti i u formi prijedloga. Nakon toga odlučićemo šta dalje - rekao je “Glasu” predsjednik Skupštine Udruženja novinara RS Branimir Đuričić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naglasio je da, prema mišljenju Udruženja novinara koje je učestvovalo na gotovo svim javnim raspravama, ništa ne ide u dobrom pravcu kada je riječ o pomenutom zakonu.

- Ponovili smo predlagaču zakona naše primjedbe. Tekst nacrta zakona preuranjeno je upućen u NSRS bez konsultacija sa Udruženjem novinara RS. Sa sadržajem izmjena ne možemo biti zadovoljni. Prema tome aktu, novinar će biti odgovoran i ako prenese istinitu činjenicu, a ako se druga strana osjeća povrijeđenom. Dakle, novinar će biti odgovoran za sve što izgovori njegov sagovornik, što je krajnje nedopustivo. Šta da radimo? Onda više nećemo ni pozivati nikoga u goste već ćemo samo prenositi odredbe iz “Službenog glasnika” i vremensku prognozu - naveo je Đuričić. 

Naglasio je da  usvojenim nacrtom izmjena KZRS neće biti kažnjavani samo loši novinari već će i oni dobrim otupjeti oštricu i biće uvedeni u zonu kalkulacije, jer neće smjeti rizikovati zbog previsokih kazni.

- Šta će javnost dobiti ako se povuku i oni dobri novinari, a za čiji rad do sada nije stigla niti jedna primjedba - upitao je za kraj Đuričić.

Jedan dio medijske zajednice nije učestvovao na javnim raspravama, već su samo na početku istih predali zahtjev da sporne odredbe toga akta budu povučene iz dalje procedure. 

Kazne

Vlada RS usvojila je početkom marta nacrt izmjenama Krivičnog zakonika RS kojima je uvedeno novo krivično djelo protiv časti i ugleda za koje su, ako se dokaže u postupku, predviđene kazne od 5.000 do 120.000 maraka.  Samo 20 dana kasnije akt u predloženom obliku usvojio je i republički parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA