LELIĆKO ČEDO PODNO MAJEVICE: Osveštan hram u Maleševcima kod Ugljevika

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije zajedno sa episkopima valjevskim Isihijem i šabačkim Jerotejem danas su osveštali novosagrađeni hram Svetog Vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog u Maleševcima kod Ugljevika.

LELIĆKO ČEDO PODNO MAJEVICE: Osveštan hram u Maleševcima kod Ugljevika

Episkop Fotije poručio je u besjedi da Srbi treba da budu uvijek sa svojom crkvom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Ako nismo zajedno sa svojom crkvom onda nismo sa pravoslavnim i svetosavskim i tada lutamo i ne znamo kuda idemo, ne znamo koje su naše mjere i vrijednosti-upozorio je vladika Fotije.

Današnji dan u ovom podmajevičkom mjestu, ističe episkop Fotije, ima karakter svetoduhovski i svetonikolajevski.

-Osvećenje crkve je veliki događaj. Maleševci su dobili svoj osveštani hram, mjesto sabiranja, okupljanja, posta, molitve, pokajanja. Ovo mjesto je dobilo svoj centar. Kad imamo hram onda imamo ono što je vječno-dodao je episkop Fotije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je za Vladiku Nikolaja, čiji ime nosi hram, rekao da je pastir duhovni, veliki misionar, propovjednik riječi Božije te da je propovjedao pravoslavlje i svetosavlje.  

Episkop Fotije podsjetio je da je ovaj novosagrađeni hram kopija jednog hrama sa Kosova.

-Treba da se vezujemo za mučeničko Kosovo, Svetu Goru, Svetu zemlju a to je u svakom smislu naše predanje. To je naše jedinstvo i blagoslov-pozvao je episkop Fotije.

Episkop valjevski Isihije donio je dijelić moštiju Svetog Vladike Nikolaja koji će uvijek biti u ovom hramu kako bi vjernici mogli da im se poklone.

-Raduje se srce moje što se danas zajedno sa vama nalazim u ovom predivnom hramu u mjestu koje je dobilo svoje srce, i što je posvećen ugodniku Božijem Vladiki Nikolaju-poručio je vladika Isihije.

Vladika Fotije dodijelio je Arhijerejske pohvalnice dobrotvorima koji su učestvovali u gradnji hrama među kojima su i opština Ugljevik i Komunalno preduzeće “Kompred” iz Ugljevika a starješinu hrama sveštenika Srđana Vasiljevića unaprijedio u čin protojereja.

Za kuma hrama izabran je mještanin Maleševaca Milan Lazić.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić izrazio je zahvalnost epsikopu Fotiju jer je dao blagoslov da se izgradi hram kao i episkopima Isihiju i Jeroteju koji su danas zajedno osveštali ovu svetinju.

-Svetitelj Justin Popović je rekao da je “svaka crkva parče neba na zemlji”. Radujem se što su hramovi na području opštine Ugljevik hramovi Boga živoga-rekao je Perić koji je zahvalio svima koji su pomogli gradnju svih hramova.

Za Mjesnu zajednicu Maleševci, Perić je rekao da je to mjesto vrijednih i dobih domaćina kojima je čestitao jer su za godinu dana izgradili hram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA