U FBiH zabranjeno pušenje u zatvorenom javnom prostoru i u automobilima sa maloljetnicima

 • BiH
 • 28. May 2023.

U Federaciji BiH od danas, nema pušenja u zatvorenim javnim mjestima, u javnom prevozu, ali i u automobilima gdje se nalaze maloljetne osobe.

U FBiH zabranjeno pušenje u zatvorenom javnom prostoru i u automobilima sa maloljetnicima
FOTO: Boytaro1428/DepositPhotos

Dženana Sokolović cigarete konzumira preko 45 godina. Svjesna je, kaže, štetnosti koju uzrokuju, ali tu naviku nikada u potpunosti nije mogla da iskorijeni. Iako je dugogodišnji pušač, zabrana pušenja na javnom mjestu neće joj predstavljati problem. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Pa da vam kažem, ja sam pušač, pa ako je tako onda mora biti. Ima kuća pušiće se u kući i eto. Podržavam, ima raje koja ne puši, ima koje puši i eto”, kaže Dženana za UNU.

Građani Sarajeva sličnog su mišljenja.

“Ako mi pušimo i ako se mi trujemo, ne moraju se trovati oni koji ne puše”, kažu nam

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Ma naravno da sam protiv pušenja, u svakom slučaju sam protiv. Ne pušim i ne idem po kafićima gdje se puši”.

“Mislim da je najveće zlo našeg čovječanstva cigarete i takve droge, utiču posebno na mlade ljude. I mislim da ne bi trebalo dozvoliti da se puši ni u jednom slučaju, ni u jednom prostoru”, konstatuju građani u anketi.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se cigarete najviše i konzumiraju biće dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”.

U objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje se dozvoljava samo u posebnim prostorijama predviđenim za to. Ugostitelji očekivano negoduju.

“U slučaju da je gost zapalio cigaretu, mi smo dužni da ga opomenemo, zabranimo mu uslugu, da zatrazimo da napusti prostor, a ako ne onda smo duzni da pozovemo nadlezni organ, a ko je zaduzen policija, da policija ga odstrani. Je li to bruka i sramota?” pita Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu u Federaciji BiH stupa na snagu danas, 28. maja. Ugostiteljski objekti imaće 6 mjeseci vremena za prilagođavanje, dok će se fizička lica odmah početi kažnjavati. To znači da – ukoliko budete pušili u automobilu u kojem se nalazi maloljetna osoba – dobićete kaznu.

“Važno je napomenuti da se raspon kazne kreće od 100 do 15 hiljada KM, međutim one se počinju naplaćivati godinu dana od dana primjene zakona. Nadzore će vršiti kantonalna inspekcija, tržišno turistička inspecija, sanitarna, svako u okviru svoje nadležnosti”, kaže Vildana Brdarić, portparol Uprave za inspekcijske poslove KS.

Osim cigareta, pod zabranom je obuhvaćena i upotreba nargile, vodene lule, elektronskih cigareta i biljnih proizvoda za pušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

Oblačno
 • 02:00

  Oblačno
  19°C
 • 05:00

  Kiša
  19°C
 • 08:00

  Kiša
  22°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 22. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI