Kosovo i Metohija: Počelo okupljanje, KFOR napravio novi kordon

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno nakon što je u ponedeljak KFOR nasilno, uz šok bombe i suzavce, rastjerao Srbe koji su bili okupljeni kod zgrade opštine Zvečan.

Kosovo i Metohija: Počelo okupljanje, KFOR napravio novi kordon
FOTO: Tanjug / Nezavisne

Pripadnici KFOR-a i jutros se nalaze oko zgrade opštine u Zvečanu, a počelo je okupljanje zaposlenih u opštini.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povrijeđenih tokom akcije.  KFOR je saopštio da je povređeno 25 pripadnika te vojne misije, prenosi Euronews.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće dozvoliti "nikakav pogrom na KiM". On se danas sastao sa predstavnicima Kvinte. Najavio je i da će obići srpske snage na jugu Srbije.

KFOR: U Zvečanu juče povrijeđeno 30 italijanskih i mađarskih vojnika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tokom protesta u opštini Zvečan povređeno je 30 vojnika KFOR-a - 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta zadobilo je višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava, saopštio je KFOR.

"Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život", saopšteno je iz misije.

Kako se dodaje, misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je prisustvo u četiri opštine na severu KiM kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

"Trupe KFOR-a su kasnije agresivnije napadnute. KFOR deluje odlučno i uzdržano, u skladu sa strogim pravilima. U ovom slučaju, odgovorila je na ničim izazvane nasilne napade, dok je svoj mandat UN-a izvršavala na nepristrasan način", navodi KFOR.

U saopštenju se navodi da komandant misije KFOR-a, general-major Angelo Mikele Ristući, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

"Da se izbjegnu sukobi između strana i da se rizik od eskalacijom, mirovne snage KFOR-a spriječile su preijtnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječe bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa", naveo je Ristuća.

KFOR će, kako se napominje, nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da osigura bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine.

Borel: Nasilje apsolutno neprihvatljivo

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je da EU najoštrije osuđuje "šokantno nasilje" u Zvečanu.

"Nasilni akti protiv pripadnika KFOR-a, novinara, građana i policije su apsolutno neprihvatljivi", naveo je Borelj noćas na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA