Japanci utvrdili najbrži i najdjelotvorniji način za uspavljivanje bebe

Ako vaša beba jako plače, petominutno nošenje djeteta u rukama dok polako hodate je najefikasniji način za smirivanje i uspavljivanje bebe, otkrili su istraživači japanskog Nacionalnog naučnog instituta Riken. Studija je sprovedena kako bi se pronašla najbolja metoda za uspavljivanje bebe. Eksperimenti su izršeni nad 21 bebom starosti od sedam mjeseci ili mlađom i njihovim roditeljima i to u Japanu i Italiji.

Japanci utvrdili najbrži i najdjelotvorniji način za uspavljivanje bebe
FOTO: Depositphotos

Ostavljanje bebe da spava u vašem naručju još osam minuta od trenutka uspaljivanja, pomaže da se spriječi da se dijete probudi kada ga stavite u krevetac, dodao je međunarodni istraživački tim. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Nosi i hodaj” ima najbolje rezultate

U okviru studije testirane su četiri različite metode u trajanju od 30 sekundi i upoređivana je reakcija beba. “Nosi i hodaj” tehnika dala je najbolji efekat, dok je stavljanje bebe u kolica i pomjeranje napred-nazad imalo slabe, ali pozitivne rezultate. Druge dve opcije, “drži bebu i sjedi” i polaganje bebe u krevet, nisu dale nikakav efekat.

Tim istraživača je potom testirao vremensko trajanje šetnje, odnosno hodanja, a utvrdili su da nakon pet minuta sve bebe prestaju da plaču.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Hodanje vašom uobičajenom brzinom je dovoljno, ali pošto će se bebe vrlo vjerovatno probuditi kad prestanete da hodate, rezultati sugerišu da je bolja opcija da koračate u krug oko stola, umjesto da se krećete napred-nazad.

Magična brojka? 13 minuta!

Bebe se često probude kada ih položite u krevetac nakon što zaspu, a istraživači su utvrdili da je to zbog toga što se njihov puls ubrzava kada telo gubi kontakt sa osobom koja ih je nosila, te upravo u tome leži razlog buđenja. U slučajevima kada se bebe nisu probudile nakon što su stavljenje u krevetac, roditelji su u prosjeku proveli bar osam minuta noseći je prije toga. S druge strane, bebe bi se budile ako su ih roditelji nakon u prosjeku tri minuta od uspavljivanja polagali u krevetac, piše Žena RS.

Poslije oko osam minuta, bebe prolaze fazu u kojoj je san plitak i manje je vjerovatno da će se probuditi, zaključak je ovgo istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA