U bijeljinskoj bolnici uspješno operisan pacijent sa uznapredovalim rakom prostate

Urološki tim iz bijeljinske bolnice predvođen vrhunskim urologom iz Austrije, profesorom Jasminom Bektićem juče je izveo komplikovanu operaciju kod pacijenta sa karcinomom prostate.

U bijeljinskoj bolnici uspješno operisan pacijent sa uznapredovalim rakom prostate

„Četrdesetsedmogodišnji pacijent sa lokalno uznapredovalim karcinomom prostate, sa početnom infiltarcijom rektuma, imao je i ogroman divertikulum u mokraćnoj bešici. Opstrukcija ispod mokraćne bešike dovela je do zastoja urina, a to je za posljedicu imalo stvaranje divertikuluma i pojavu učestalih infekcija. Pacijentu je urađena radikalna prostaktetomija, odstranjena je prostata. Bilo je jako teško zbog infiltarcije rektuma, ali nismo povrijedili debelo crijevo i odstranili smo u istom aktu i divertikulum mokraćne bešike. Nakon operativnog, nastavlja se adjuvantno liječenje, zračenjem sa hormonalnom terapijom u trajanju od dvije godine“, rekao je prof. Bektić. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prof.Bektić ističe da ovakve operacije spadaju u veoma složene operativne zahvate koji se obavljaju na Univerzitetskim kliničkim centrima.

„Operacija je trajala četiri sata i završena je bez komplikacija, ali moram da istaknem da je organizacija u bijeljinskoj bolnici bila sjajna. Na sve se mislilo. Obezbijeđene su rezerve krvi za slučaj komplikacija i bio je spreman hirurški tim za otvaranje stome, ukoliko bi došlo oštećenja rektuma. Srećom, ništa od toga nije nam trebalo“, naglasio je prof. Bektić, kome su u operativnom zahvatu asistirali urolozi iz bijeljinske bolnice dr Dragan Živanović i dr Ljubinko Petković i dio tima iz Austrije, dr Michael Ladurner i instrumentarka Herlinde Draxl. Tim anestezije je vodila dr Olja Dabić Divljan.

„Pacijent se prvog postoperativnog dana osjeća veoma dobro i mi nastavljamo sa njegovom rehabilitacijom. Jučerašnji složeni operativni zahvat je prvi korak u multimodularnom liječenju lokalno uznapredovalog karcionoma prostate kod biološki mladog muškarca, kod kojeg je rak prostate dijagnostikovan u našoj ustanovi. Značajno je da smo operativno otklonili sve smetnje za dalje liječenje koje se nastavlja prema protokolu“, ističu bijeljinski urolozi Dr Živanović i dr Petković. Oni su izrazili veliko zadovoljstvo što im je omogućeno da rade sa najvećim evropskim stručnjacima iz oblasti urologije od kojih, kako ističu, može mnogo da se nauči.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prvi čovjek bijeljinske bolnice prof.dr Zlatko Maksimović reko je da bijeljinska bolnica već dvije godine uspješno sarađuje sa prof.dr Jasminom Bektićem, načelnikom Centra za prostatu Univerzitetske klinike iz Insbruka.

„Na naše i na zadovoljstvo naših pacijenata prof. Bektić već dvije godine povremeno dolazi u našu ustanovu da operiše i edukuje naše mlade kolege i ova saradnja će se nastaviti u narednom periodu“, rekao je prof. Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA