Advokati u Srpskoj traže poskupljenje svojih usluga za 50 odsto

Advokati u Republici Srpskoj traže od Ministarstva pravde da im odobri povećanje cijena usluga i do 50 odsto.

Advokati u Srpskoj traže poskupljenje svojih usluga za 50 odsto
FOTO: Pixabay

Naime,  u Advokatskoj komori Republike Srpske uveliko rade na izmjeni pravilnika koji definiše naknade i nagrade za rad advokata koji je na snazi od 2005. godine, piše Capital. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim, konačnu odluku donijeće resorno ministarstvo bez čije saglasnosti ova incijativa ne može proći.

Za svaku radnju advokata njima pripada određen broj bodova. Cijena jednog boda u Republici Srpskoj godinama unazad je dvije marke, što je po ocjeni advokatske zajednice malo, pa traže da se vrijednost boda podigne na tri marke, kao što je to slučaj u Federaciji BiH.

To znači da bi usluga koja se ranije plaćala 200 maraka sada koštala 300 KM, odnosno 50 odsto više.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovo je inače bila jedna od glavnih tema na nedavno održanom sastanku predsjednika komore Dalibora Mrše i ministra pravde Miloša Bukejlovića.

Iz saopštenja ovog ministarstva nakon sastanka ne može se naslutiti da li će zahtjev advokata biti uvažen.

„Uloga advokata zahtijeva niz moralnih i zakonskih obaveza prema stranci koju zastupa, sudovima, advokaturi i javnosti. Zbog toga je važno raditi na unapređenju njihovog položaja“, kratko je stajalo u tom saopštenju.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša mišljenja je da je zahtjev za povećanje cijena opravdan.

„Svjedoci smo inflacije i opšeg poskupljenja tako da mislim da je potpuno opravdano da se pokrene pitanje povećanja vrijednosti tog boda. Mi ćemo otvoriti to pitanje i nije nikva tajna da u komori radimo na tome“, kaže Mrša.

On ne spori da bi dio usluga sigurno poskupio, ali i dodaje da bi se kroz dogovor mogao pronaći kompromis gdje bi se usvojio modalitet koji bi bio najpravedniji za sve.

„Primjera radi, cijena boda se može povećati, ali se bodovi mogu smanjiti kako bi i građanima to bilo prihvatljivo, a kako se položaj advokata u cjelini ne bi degradirao“, kazao je on.

Smatra da su advokati „zakinuti“ kod vrednovanja svog rada u sporovima iz porodičnih i nasljedno pravnih odnosa, zastupanja kod uređenja međa i slično.

„Postoji čitav spektar radnji koje su potcijenjene i u tom pravcu treba razmišljati o nivelaciji cijene“, zaključio je Mrša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA