Skupština grada: Postupak opoziva sproveden identično kao i u drugim lokalnim zajednicama

Postupak opoziva sproveden identično kao i u drugim lokalnim zajednicama, u skladu sa zakonskim, podzakonskim aktima i instrukcijama RIKa - saopštili su iz Skupštine grada Bijeljina. U saopštenju se još navodi...

Skupština grada: Postupak opoziva sproveden identično kao i u drugim lokalnim zajednicama

"Smatramo da je cjelishodno obratiti se javnosti posle objave ,,pravnog tima“ Gradonačelnika Grada Bijeljine da su vraćene fakture za troškove opoziva. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pretpostavljamo da se radi o istom pravnom timu koji je zajedno sa Gradonačelnikom podnio sedam akata kojim je tražio od nadležnih sudskih i drugih instanci nadzor i ocjenu zakonitosti Odluke o pokretanju postupka o opozivu Gradonačelnika Grada Bijeljina i Odluke o imenovanju Komisije za sprovođenje opoziva Gradonačelnika Grada Bijeljina, odnosno njihovo poništenje i gdje nijedna od nadležnih i sudskih instanci do sada nije rekla da je donošenjem ovih odluka od strane skupštinske većine, prekršena bilo koja zakonska odredba. 

Čitajući saopštenje ovog pravnog tima očigledno je da gradonačelniku Petroviću, koji ovih dana poput tragikomičnih likova Radoja Domanovića šeta Republikom Srpskom, nedostaje publiciteta, medijske svađe i prepucavanja, pa bi, u ova za sve nas teška vremena, da nastavi da širi neistine, dezinformacije, podjele i razdor u narodu s ciljem skupljanja jeftinih političkih poena.

Međutim, građani Bijeljine imaju pravo da budu istinito informisani i to je jedini razlog zbog kojeg odgovaramo na provokaciju Gradonačelnikovog  „pravnog tima“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, u saopštenju takozvanog ,,pravnog tima“ stoji da su vraćene dvije fakture koje se odnose se na štampanje glasačkih listića, faktura za troškove slanja preporučenih pošiljki i faktura koja se odnosi na uslugu iznajmljivanja računara, fotokopira, štampača i umrežavanje opreme, te da ne postoji apsolutno nikakav pravni osnov za plaćanje ovih faktura. 

Istina je sasvim drugačija jer je pravni osnov za plaćanje ovih faktura sadržan u odredbi člana 45 stav 7. Izbornog zakona Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 34/02, 35/03, 24/04, 19/05, 24/12, 109/12, 45/18 i 18/20) kojim je propisano da se sredstva za sprovođenje postupka opoziva načelnika obezbjeđuju u budžetu opštine, a članom 45b stav 1. tačka 3. istog zakona je propisano da se odlukom o pokretanju postupka za opoziv načelnika opštine utvrđuju finansijska sredstva potrebna za sprovođenje postupka opoziva načelnika dok su odredbom člana 6. Odluke o pokretanju postupka o opozivu Gradonačelnika Grada Bijeljina („Službeni glasnik Grada Bijeljina“, broj 4/23) navedeni tačni iznosi sredstava i pozicije u budžetu Grada Bijeljina za 2023. godinu, kod potrošačke jedinice Skupštine Grada Bijeljina, za finansiranje postupka opoziva Gradonačelnika. Takođe, Članom 45v Izbornog zakona Republike Srpske je propisano da se Komisija za provođenje opoziva, između ostalog, brine o obezbjeđivanju materijala za glasanje (Stav 1. Tačka 3.), a u prilog tome govori i Instrukcija za postupanje Republičke izborne komisije RS broj 01.2-03-6/23 od 20.02.2023. godine.

Dakle, pravni osnov postoji, pa je u najmanju ruku čudno što se obmanjuje javnost da ne postoji apsolutno nikakav pravni osnov za plaćanje ovih faktura.

Uprkos opstrukcijama i stalnim pritiscima Gradonačelnika, Komisija za provođenje postupka opoziva (ista ona Komisija koja je provela i lokalne izbore na kojima je izabran) svoj posao uradila je potpuno u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, uz poštovanje instrukcija Republičke izborne komisije i nezavisno od Skupštine Grada i Gradonačelnika. Bolje rečeno, ovaj posao urađen je na identičan način kako je to urađeno u drugim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Ne ulazeći u političke konotacije i razloge pojedinaca za neplaćanje ovih faktura, ovim putem želimo uputiti upozorenje da će iznos po ovim fakturama biti uvećan za sudske troškove i kamate ukoliko izdavaoci faktura podnesu tužbu nadležnom sudu i da će plaćanje tih dodatnih troškova biti izvršeno na teret budžeta Grada Bijeljina i njenih građana, za šta će direktno biti odgovoran Gradonačelnik.

Odgovarajući jezikom pravnih činjenica, upozoravamo građane Bijeljine i na to da je budžetski inspektor Ministarstva finansija Republike Srpske, u kontroli obavljenoj 27. i 28. februara 2023. godine, utvrdio je da je Gradonačelnik donio 11 zaključaka o realokaciji sredstava suprotno Zakonu o budžetskom sistemu i aktima Skupštine Grada Bijeljina tj. da je nezakonito preraspodjelio 1,3 milona KM. Ono što građani možda ne znaju je da se dio ovih sredstava odnosio na sredstva koja su bila obezbjeđena za finansiranje postupka opoziva iz čega jsno proizilazi zaključak da je cilj ovakog postupanja bio da se izvrši opstrukcija sprovođenja Plana javnih nabavki za 2023. godinu kojom je bio predviđen postupak nabavke izbornog materijala.

Zašto je Gradonačelniku dozvoljeno da na ovako drastičan način krši zakone i provodi samovolju, pitanje je za nadležne pravosudne institucije. Za njih je i pitanje zašto ne prihvate ili odbace brojne krivične prijave koje su podnesene protiv Gradonačelnika i protiv drugih nosilaca javnih funkcija. Podnosioci tih prijava, baš kao i građani Bijeljine imaju pravo da znaju ko govori istinu, a ko širi neistine i manipuliše javnošću. Baš kao što imamo pravo da pitamo zašto gradonačenik Petrović i njegovi ljudi, u jeku građevinske sezone, tumaraju Republikom Srpskom i ne rade ono zbog čega su im građani Bijeljine ukazali povjerenje i podršku".

Skupština grada Bijeljina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA