Najbolji fudbaleri svih vremena

Kroz istoriju ovog sporta smo imali prilike da gledamo magije čuvenih fudbalskih virtuoza.

Najbolji fudbaleri svih vremena
FOTO: pexels.com

Neke igrače smo gledali do skoro, neki su i dalje aktivni igrači i utiču na kvote u kladionici, dok su mnogi od njih danas u poznim godinama, ali se starije generacije sa zadovoljstvom prisjećaju njihovog načina igre. Među njima ima i onih koji više nisu sa nama, dok su za života stvorili jedan dio fudbalske istorije. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mi smo napravili listu najboljih igrača koji su najviše uticali na fudbalsku igru kroz istoriju, što nam i nije bio lak zadatak.

Igrači su poređani po nasumičnom redu, tako da ih nismo poredili međusobno, već smo samo odredili našu subjektivnu grupu najboljih.

Pele - ušao u istoriju fudbala kao najčuveniji fudbaler iz Brazila 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Edson Arantes do Naskaimento, poznatiji kao Pele, jedan je od najboljih fudbalera svih vremena. Legenda koja nas je nedavno krajem 2022. godine napustila i ostavila neizbrisiv trag u svijetu fudbala. 

Rođen je 1940. godine u Brazilu i igrao je za Santos, Njujork Kosmos i Selekciju Brazila. Osvoijo je tri Svjetska prvenstva sa reprezentacijom Brazila i smatra se jednim od najvećih fudbalera svih vremena. 

On je poznat po svojoj brzini, driblingu i nevjerovatnoj tehnici. Pele je postigao nevjerovatnih 1283 gola u 1363 utakmice.

Lionel Mesi - omaleni argentinski čarobnjak

Prema mišljenju mnogih, od osvajanja Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru nema sumnje - on je najbolji svih vremena!

Lionel Mesi je rođen 1987. godine u Rosariju u Argentini, a igrao je za Barselonu i reprezentaciju Argentine. Mesi je osvojio pet Zlatnih lopti, što ga čini jednim od najuspješnijih igrača u istoriji ovog sporta. Poznat je po svojoj nevjerovatnoj brzini, tehnici i sposobnosti da zatrese protivničku mrežu.

Takav talenat se rađa jednom u 100 godina. Čovek je u svakom smislu te reči mađioničar na terenu, a njegova rješenja sa loptom su uvijek korak ispred svih.

Diego Armando Maradona - “Božija ruka”

Diego Armando Maradona je argentinski fudbaler koji je osvojio Svjetsko prvenstvo 1986. godine sa reprezentacijom Argentine. Maradona je poznat po svojoj neustrašivosti i nevjerovatnoj tehnici, ali i po golu koji je postigao rukom Englezima u četvrtfinalu svjetskog prvenstva  - otuda i “Božija ruka”.

Čuven je i njegov gol u dresu Argentine kada je predriblao 5,6 igrača sa pola terena i sam završio akciju golom.

On je igrao za brojne klubove, uključujući Barselonu i Napoli, a mnogi ga smatraju jednim od najboljih fudbalera svih vremena. 

Danas stadion Napolija nakon Maradonine smrti 2020. godine nosi njegovo ime, a ostaće urezan u srcima ljubitelja fudbala kao posebna ličnost iz naroda koji je bio veliki protivnik kapitalističkih ideja.

Johan Krojf - izumitelj “totalnog fudbala”

Johan Krojf je bio holandski fudbaler koji je igrao za klubove kao što su Ajaks, Barselona i Fejnord. Krojf je osvojio tri Lige šampiona sa Ajaksom i dva španska prvenstva sa Barselonom. Poznat je bio po svojoj nevjerovatnoj tehnici i sposobnosti da igra na više pozicija u timu.

Bio je kapiten holandske reprezentacije koja je igrala finale Svetskog prvenstva 1974. godine.

Krojf se isticao svojom tehnikom, inteligencijom na terenu i sposobnošću da kontroliše igru. Osim što je bio uspješan fudbaler, kasnije je postao i trener, a jedan je od kreatora fudbalske filozofije poznate kao "totalni fudbal".

Kristijano Ronaldo - fudbalska mašina

Portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo smatra se jednim od najboljih fudbalera svih vremena. Rođen je 1985. godine, a igrao je za klubove kao što su Sporting, Mančester junajted, Real Madrid, Juventus i danas katarski AL Nasr.

Čovjek je koji drži brojne rekorde u Ligi šampiona, neko ko se smatra pravim fudbalskim atletom i osvajač svega što se moglo osvojiti, osim Svjetskog prvenstva. To ga vjerovatno prema brojnim kritičarima obara u duelu najboljih svih vremena sa Leo Mesijem. 

Uprkos talentu koji ga krasi, ovaj čovjek je prava mašina i strastveni ljubitelj treninga i zdravog nčina života. 

Zinedin Zidan - igrač sa puno stila i elegancije

Francuski fudbaler Zinedin Zidan je igrao za klubove kao što su Juventus, Real Madrid i Bordo, a bio je i član francuske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1998. godine. 

Zidan se isticao svojom kreativnošću, tehnikom, elegancijom i sposobnošću da igra najbolje u ključnim trenucima. Njegovi potezi na terenu su djelovali toliko jednostavno, ali su potkovani nevjerovatnom tehnikom, koja je karakteristika samo najboljih igrača.

Nakon što se povukao sa terena, postao je trener i uspješno vodio Real Madrid do tri uzastopne titule Lige šampiona.

Ferenc Puškaš - mađarska mašina za golove

Ferenc Puškaš je bio mađarski fudbaler koji je igrao za klubove kao što su Real Madrid i Honved, a bio je i član mađarske reprezentacije koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 1954. godine. 

Puškaš se isticao svojom sposobnošću da postiže golove, a smatra se jednim od najboljih strijelaca svih vremena. Pripada staroj gardi igrača koju danas malo ko pamti, ali brojke dovoljno govore za ovog igrača.

Mađar je dao 746 golova na 754 utakmica u svojoj karijeri! 

Mišel Platini - 3 putaa najbolji igrač Evrope 

Bivši francuski fudbaler Mišel Platini je igrao za klubove kao što su Juventus i Nansi, a bio je i član francuske reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 1984. godine. 

Platini se isticao svojim golovima iz slobodnih udaraca i svojom kreativnošću na terenu. Smatra se jednim od najboljih fudbalera u istoriji francuskog fudbala, ali i mnogo šire. Jedini je igrač koji je ponio titulu najboljeg fudbalera Evrope i to 3 puta zaredom.

Poznate su i njegove sposobnosti u svijetu biznisa, a pored fudbalske karijere krasi ga i dugogodišnje upravljanje jednom od najvećčih fudbalskih organizacija - UEFA.

Lista odabranih fudbalera mogla je biti i mnogo duža, ali bi to zahtijevalo tekst od nekoliko desetina hiljada riječi. Ne zamjerite ukoliko smo propustili nekog od vaših favorita, ali vjerujemo da ovo jesu najbolji fudbaleri u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 02:00

    12°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI