Mobilna forenzika i povratak podataka

Povratak izbrisanih podataka predstavlja jedan veoma kompleksan i izuzetno sofisticiran proces u kome postoji veliki broj varijabli od kojih zavisi mnogo toga.

Mobilna forenzika i povratak podataka
FOTO: Freepik

Veliki broj činioca je u uzročno-posledičnom odnosu i zbog toga ni jedan instrument ni program na svetu ne može da garantuje da će uspeti da povrati 100% informacija. Zbog toga stručnjaci za forenziku uvek predlažu unakrsno upoređivanje sa makar još jednim programom jer podaci koje prvi program ne može da vrati, drugi program može, i obrnuto. Ko god želi da se ozbiljno bavi ovim poslom poterbno je da investira mnogo novca u specijalizovane softvere od kojih se posebno izdvajaju dva programa koja se nalaze u samom svetskom vrhu i od kojih, trenutno, na svetu ne postoje bolji. Čak i ova dva najbolje softvera ne mogu da garantuju uspešnost od 100% pri ekstrakciji. Što se tiče podataka koji se mogu povratiti ozbiljnom mobilnom forenzikom, u pitanju su sledeće vrste podataka. Istorija poziva, SMS poruke, Viber prepiska, Whatsapp prepiska, Facebook messanger poruke, fotografije i slike svih vrsta, podaci iz aplikacija, istorija "surfovanja" Internetom, video fajlove, lične beleške, korisćene Wifi mreže, lokacije mobilnog telefona.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ova vrsta usluge predstavlja sam vrh u svetu povratka izbrisanih podataka i mobilne forenzike. Kako se mobilna forenzika, kao mlada forenzička grana brzo razvija, neophodno je konstantno biti u toku sa promenama u branši. Stalno se proizvode mobilni uređaji sa novim operativnim sistemima, kao i sa novim sistemima zaštite tako da je sve teže zaobilaziti odbrambene mehanizme i dolaziti do izbrisanih podataka. Neophodno je stalno biti u toku sa svim novinama, kako bi forenzičari mogli da održavaju korak sa promenama. Neophodno je konstatno raditi "update" znanja i instrumenata i biti u kontaktu sa centralama u Izrealu i Americi. Kadar koji je profesionalan ima obavezu da prisustvuje seminarima i konferencijama iz mobilne forenzike, odnosno da, kao forenzičari, konstantno rade na dodatnom usavršavaju iz oblasti povrataka izbrisanih podataka. Pored specijalizovanih softverskih firmi koji se bave povratkom izbrisanih podataka od skoro u Srbiji postoji i detektivska agencija koja takođe pruža ovu vrstu usluga svojim klijentima. 

Kome sve može koristiti mobilna forenzika?

Mobilna forenzika predstavlja svojevrstan "bum" u modernim istragama širom sveta. Zbog pojave "pametnih telefona" i sveuopšteg umrežavnja svih elektronskih uređaja širom sveta putem Interneta, nastao je poredak u kom mobilni telefon predstavlja ogroman izvor informacija za istražitelje. Pravilnom primenom savremenih softvera i instrumenata, mogu da se povrate izbrisani podaci sa mobilnih telefona i taj proces se naziva mobilna forenzika. Povratak izbrisanih podataka je od velike koristi obaveštajnim agencijama i podaci do kojih se dođe mobilnom forenzikom se koriste od istrage kao indicije, pa sve do suda kao dokaz. Takođe, i privatni detektiv se sve ćešće u ulozi onoga ko profitira od ovakve vrste usluga.

Dva najbolja sistema za ekstrskciju izbrisanih informacija na svetu, ubedljivo, su Izraelski Cellebrite UFED i Američki Oxygen Forensics. Izraelski instrument proizvodi ista kompanija koja prozvodi visoko sofisticirane uređaje za poligrafsko ispitivanje za Izraelsku vojsku i obaveštajnu službu. Ova dva programa zajedno vrede oko 30.000 eura i ne poseduje ih ni jedna naša služba. Dešava se da poseduju jedan od navedena dva, ali ni jedna služba ne poseduje oba instrumenta. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI