“Uvoz” vodiča poskupljuje aranžmane

Zbog nedostatka licenciranih vodiča u Srpskoj za putničke ture na inostranim destinacijama domaće turističke agencije primorane su da taj kadar “uvoze” iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, što nerijetko diže i cijenu aranžmana.

“Uvoz” vodiča poskupljuje aranžmane
FOTO: lightpoet

Direktor “Unis tursa” iz Banjaluke Zoran Preradović kaže da za inostrane destinacije angažuju kadar iz susjednih zemalja, jer ga kod nas ima samo za obilazak BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

 - Angažujemo turističke vodiče iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita i Siska. Zbog toga poskupljuje i aranžman. Ako vodič dolazi iz Srbije ili Hrvatske, a sa grupom kreće iz Banjaluke, moramo mu platiti noćenje, a nekada i dva - rekao je Preradović i dodao da već godinama sarađuju sa istim vodičima.

Slično kažu i u banjalučkoj turističkoj agenciji “Smiljić travel”, gdje ističu da nedostatak turističkih vodiča za inostrane destinacije predstavlja veliki problem.

- Najviše angažujemo vodiče iz Srbije ili eventualno u zavisnosti od zemlje u koju putujemo i lokalne vodiče. To u suštini ne koči organizaciju, ali je malo teže kada moramo povlačiti vodiče iz drugih gradova - rekli su u ovoj agenciji. Zbog svega toga oni ih uvijek rezervišu na vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Svakako bi nam bila olakšica da imamo ovdje naše vodiče koje mogu da vode u Evropu, jer mi njima treba da platimo i trošak dok dođu iz Srbije i da im damo dnevnice - rekli su u “Smiljiću”.

To na neki način, kako kažu, diže i malo cijenu aranžmana.

- Njihove dnevnice su dosta poskupjele, ali nije bilo drastično poskupljenje aranžmana, što ne znači da u nekom narednom periodu neće biti - rekli su u “Smiljiću”.

Direktor agencije “Kontiki travel” u Banjaluci Vedran Jokić kaže da kod nas nema vodiča zato što naše tržište nije toliko razvijeno.

- Da bi neko bio samo turistički vodič i da bi samo od toga živio ipak mora imati dovoljno posla - rekao je Jokić. Istakao je da je njihova firma iz Srbije, pa imaju zaposlene vodiče.

U bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” kažu da u kancelariji imaju vodiče koje rade u prodaji, a ujedno imaju i licence.

- Osim toga imamo vodiče iz Srbije sa kojima već godinama sarađujemo. Kada se sve unaprijed isplanira i kada ih rezervišete na vrijeme, nema problema, kada se traži u pet do 12, kao što mnogi rade, to je onda veliki problem - rekli su u ovoj agenciji.

Drugi posao

Vedran Jokić kaže da vodiči koji imaju licencu mahom rade drugi posao.

- Imali smo nedavnu situaciju da nam je došao neki gost i da nam je tokom sedmice trebao vodič. Nismo ga uspjeli pronaći, jer svi to obično rade vikendom - rekao je Jokić, dodajući da radnim danima moraju uzeti dan godišnjeg odmora ili slobodan na stalnom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

161 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI