Narodna skupština Republike Srpske predložila rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na KiM ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koji bi parlament Srpske trebalo da razmatra naredne sedmice.

Narodna skupština Republike Srpske predložila rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim toga, osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Rezolucijom se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Takođe, pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Podržavaju se napori Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

U tekstu prijedloga rezolucije apeluje se da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Ističe se da se svi sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u deset časova.

U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Kolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA