Prošle godine u Srpskoj pronađeno 4.728 ilegalnih migranata, skoro svi su muškarci

Policijski službenici MUP RS su na teritoriji Republike Srpske prošle godine pronašli i evidentirali 4.728 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, od kojih su čak 96,7 odsto muškarci. Djece je bilo manje od jednog procenta.

Prošle godine u Srpskoj pronađeno 4.728 ilegalnih migranata, skoro svi su muškarci
FOTO: Srna

Broj otkrivenih migranata je za 17,8 odsto manje u odnosu na 2021. godinu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema podacima iz Izvještaja o radu MUP RS za 2022, najveći broj pronađenih i kontrolisanih migranata evidentiran je u septembru (1.869) a najmanji u januaru (42).

Najviše migranata je porijeklom iz Avganistana (1.981), Pakistana (260), Irana (259), Iraka (73), Maroka (38), Sirije (30), ostalih država Bliskog Istoka (404), drugih država (649), Libije (2), Srbije – Kosova (2). Pored toga, za 20,3 procenta migranata nije utvrđen identitet i zemlja porijekla.

Najviše migranata policija je pronašla na području PU Gradiška, Banjaluka, Zvornik…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Od ukupnog broja migranata, njih 83,7 odsto sa sobom nije posjedovalo nikakvu dokumentaciju. Porijeklo migranata je u najvećem broju slučajeva evidentirano na osnovu njihovih izjava. U 2022. godini, na teritoriji Republike Srpske smrtno je stradalo 12 migranata, od čega su četiri identifikovana. Evidentirano je 14 krivičnih djela „Krijumčarenje lica“ (manje za dva KD) za koja je nadležnom tužilaštvu podneseno 14 izvještaja protiv 23 osobe koje su prevozile 151 migranta. Migranti su u toku 2022. počinili dva KD: KD „Teška krađa“ i „Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“ po KZ RS. Za navedena krivična djela nadležnim tužilaštvima su podnesena dva izvještaja protiv četiri počinioca – migranta. Nisu evidentirani prekršaji koje su počinili migranti – izvještava MUP RS.

Nad četiri migranta je izvršeno razbojništvo za koja je podnesen izvještaj OJT Banjaluka protiv četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA