Vučković: Crne prognoze ministra Minića

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić prisustvovao je "Danima polja strnih žita" u Bijeljini i tom prilikom izrekao niz besmislica i nepovoljnih prognoza za naše poljoprivredne proizvođače, predstavljajući ih kao nešto najnormalnije i, prije svega, prihvatljivo - saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Vučković: Crne prognoze ministra Minića

Ministar je predvidio cijenu pšenice od 30 do 35 feninga po kilogramu, opravdavajući to činjenicom da je pšenica berzanska roba i drugim, kako kaže, objektivnim razlozima. NJegov stručni tim proračunao je očekivani prinos od 550 kilograma po dunumu, bez obzira na vremenske prilike. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Svako ko ovih dana samo i pogleda kroz prozor, a kamoli stručnjak, trebao bi zaključiti da se ovakve vremenske (ne)prilike moraju uzeti u računicu, jer će sigurno uticati kvantitet prinosa, ali i na njegov kvalitet,“ rekao je Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljopeivredu i dodao da ga čudi što obilne padavine zanemaruje čovjek koji je nakon poplava 2014. godine sagradio kuću od milion konvertibilnih maraka, ali nekome su ipak poplave kao majka a nekome kao maćeha.

Kalkulacije proizvodnje pšenice kažu da, sa svim troškovima, njena cijena koštanja iznosi 2990KM, tako da po predviđenoj cijeni od 35KM i 5 tona prinosa po hektaru dolazimo tek do cifre od 1750KM koja ne pokriva cijenu koštanja proizvodnje koju će proizvođači platiti, čak ni uz 500KM podsticaja po hektaru zasijane površine, koje Ministar tako ponosno naglašava svaki put kada mu se ukaže prilika. Dakle, prognoza ovog pravnika, koji je magistrirao ekonomiju, potom doktorirao pravo, a sada se nalazi na čelu Ministarstva poljoprivrede nikako nije dobra.

Da bi zamazao oči našem poljoprivredniku, Ministar je pomenuo i mogućnost izvoza u Tursku. Žalosno je što se te ideje nije sjetio prošle godine, na taj način riješio problem tržišnih viškova i pomogao našim proizvođačima, ali sada će nas, tobože, taj izvoz spasiti. Takvo „domaćinsko“ upravljanje moglo se i očekivati od čovjeka koji je kao načelnik opštine Šamac, koja ima budžet 6 miliona KM, ostavio iza sebe dug od 15 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Postavlja se pitanje u čijem interesu Vi, Ministre, radite. U Vašoj jučerašnjoj izjavi naveli ste da je Vaš stručni tim izračunao da minimalna otkupna cijena, uz koju bi proizvođač bio rentabilan, iznosi oko 50KM za 100 kilograma, a ta cijena će, kažete, biti 30 ili 35KM. Konstantno saniramo posljedice, umjesto da otklonimo uzrok problema. Upravo na ovako loš scenario smo Vas upozoravali prošle godine, govoreći da morate naći rješenje za otkup tržišnih viškova. Robne rezerve, nažalost, nemamo, jer su pokradene i u stečaju. Ne možemo zadovoljiti ni potrebe potrošnje u našoj Republici Srpskoj, a Vi nam tu prodajete vrhunsku demagogiju o izvozu u Tursku kao spasonosno rješenje. Zaista, sramno,“ zaključio je Vučković.

Nakon ovih izjava Ministra Minića, oglasio se i Gradonačelnik LJubiša Petrović i rekao da će uputiti poziv Ministru da dođe u Gradsku upravu Grada Bijeljina sa Košarcem i Viškovićem, da pred poljoprivrednicima predlažu cijenu pšenice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA