Maturanti popadali na ispitu iz jezika, nulu dobili i đaci generacije

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova, među njima, prema nezvaničnim informacijama i đaci generacije pojedinih škola na sjeveru iz eksternog maturskog ispita iz maternjeg jezika, navodno zbog prepisivanja, prenose "Vijesti".

Maturanti popadali na ispitu iz jezika, nulu dobili i đaci generacije
FOTO: Depositphoto

Prema nezvaničnim informacijama, nulom su ocijenjeni i neki đaci generacije pojedinih škola na sjeveru Crne Gore. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Više roditelja javilo se redakciji, tvrdeći da nadležni navodno nisu imali mogućnost da utvrde ko je od đaka prepisivao s obzirom na to da nijedan od učenika koji je dobio nula bodova "nije ni opomenut tokom ispita".

Unija srednjoškolaca, oglasila se saopštenjem u kome tvrdi da maturanti ne treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja, već "odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda".

Kako podsjeća crnogorski dnevnik, eksterni maturski ispit iz iz crnogorsko – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti (CSBH), održan je 11. aprila, a svi maturanti su radili isti test u isto vrijeme. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema ranijem pisanju medija, oni su bili organizovani i u Vajber grupu, na kojoj su dijelili pitanja i odgovore. Skrinšotovi njihovog dopisivanja tokom ispita "procurili" su ranije u javnost.

Iz Unije srednjoškolaca Crne Gore (USCG) su naveli da podržavaju maturante u borbi za fer i korektno ocjenjivanje maturskog ispita iz CSBH.

"Preko 500 maturanata iz cijele Crne Gore na testu iz CSBH jezika i književnosti dobili su nula bodova jer su navodno prepisivali. Veoma je nejasno i bez jasnog obrazloženja od strane Ispitnog centra Crne Gore, kao i Ministarstva prosvete kako je došlo do ovoga i kako je moguće da je toliki broj maturanata oboren na ispitu", navodi se u saopštenju USCG.

Postavlja se pitanje kako je moguće da neko naknadno utvrdi da je došlo do prepisivanja ili korišćenja bilo kakvih nedozvoljenih sredstava i ako u toku izrade testa, test administratori nisu ukazali na bilo kakvu povredu pravila.

"Takođe, ukoliko je utvrđeno da je određeni zadatak prepisan, isti treba izuzeti iz bodovanja, a ne dodijeliti nula bodova za cjelokupan rad, čak i za onaj dio rada koji podrazumijeva intervju i esej", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca.

Kako je navedeno, "maturanti nisu ti koji treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja", već u prvom redu "oni koji su bili odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda, jer su oni morali da onemoguće svaki vid malverzacije u toku trajanja provjere znanja".

Sve ovo, ocjenjuju u Uniji srednjoškolaca, u velikoj mjeri će se odraziti i na upis na fakultete, jer u slučaju da žalbe ne budu usvojene, naredni rok za polaganje ispita je tek u avgustu, što bi automatski diskvalifikovalo ove učenike da u redovnim rokovima upišu željene fakultete.

"Pozivamo maturante da iskoriste svoje pravo i ulože žalbu na ovakve rezultate i pozivamo nadležne da ubuduće bolje organizuju provjere znanja, a ne da 'treniraju strogoću' na maturantima bez adekvatnih dokaza", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA