Marija Adamović, savjetnik za pravilnu ishranu: Šta jesti, a šta izbjegavati u trudnoći?

Za trudnice je važno da obezbijede ishranu kojom će unostiti dovoljno nutrijenata i energije za pravilan rast i razvoj bebe. Takođe, neophodno je da svom tijelu obezbijede sve što je potrebno za dobro zdravlje, kako bi izdržale sve promjene koje se javljaju tokom trudnoće.

Marija Adamović, savjetnik za pravilnu ishranu: Šta jesti, a šta izbjegavati u trudnoći?
FOTO: Ustupljena fotografija

Riječ stručnjaka je važna, zbog toga Vam donosimo korisne informacije, koje je za portal Bijeljina danas, istakla Marija Adamović – savjetnik za pravilnu ishranu, dijetetičar i fitnes trener.   TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako zdrava ishrana utiče na organizam trudnice?

„Kvalitetna ishrana tokom trudnoće obezbjeđuje neophodne materije za pravilan rast i razvoj fetusa i daje energiju trudnici da iznese sve promjene koje nastaju tokom trudnoće. Pravilnom ishranom se obezbjeđuje dovoljna količina proteina, masti, ugljenih hidrata i minerala. Konkretno za majku je važna pravilna ishrana jer sprečava neželjene komplikacije tokom trudnoće ili prevremeni porođaj. Pravilnom ishranom trudnica održava i tjelesnu težinu. Koristiti sve namjernice, ne treba pretjerivati ali ni odricati se pojedinih“, naglašava Marija Adamović, vlasnica nutricionističkog studija „Vita Sana“.

Koje su to grupe vitamina neophodne u održavanju zdrave trudnoće?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Proteini su važni za izgradnju novih ćelija i tkiva kod bebe ali i trudnice, ugljeni hidrati su glavni izvor energije i to je zapravo gorivo za aktivnost itd. Masti su ključne za razvoj mozga i nervnog sistema bebe, dok su vitamini i minerali neophodni za funkcionisanje svih sistema u organizmu. Pojedine hranljive materije su posebno važne tokom trudnoće, recimo folna kiselina. Esencijalna je za razvoj neuralne cijevi bebe i sprečava probleme sa razvojem kičmenog stuba. Takođe i gvožđe, izuzetno važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak gvožđa može izazvati anemiju, umor, slabost ili razne infekcije kod trudnice. Što bi značilo da treba uzimati prehrambene izvore gvožđa, možda i dodataka, naravno u dogovoru sa ljekarom koji vodi trudnoću. Kalcijum je važan za izgradnju kostiju i zuba. Potrebno je povećati unos kalcijuma, kako ne bi došlo do oštećenja kostiju i povećanog rizika od osteoporoze kod majke. Vitamin D je ključan za apsorbciju kalcijuma i fosfora, što je važno za rast i razvoj kostiju i zuba bebe. Ovaj vitamin takođe održava imunološki sistem majke, sintetiše se kada je koža izložena sunčevim zracima. Trudnice često imaju povećanu potrebu za ovim vitaminom, pa je nekada potrebna i suplementacija. Vitamin C bih izdvojila kao antioksidant koji održava imunološki sistem majke, pomaže i u stvaranju kolagena, a koji je opet važan za zdravlje kože, desni i krvnih sudova. Naravno, voditi računa o unosu ostalih vitamina i minerala“, ističe naša sagovornica.

Navedite namirnice koje bi trebalo izbjegavati ili njihov unos svesti na minimum.

„Jako važno pitanje. Sirove ili nedovoljno termički obrađene namirnice (meso, riba, morski plodovi, jaja) mogu biti izvor bekterija, a što može dovesti do ozbiljnih problema. Riba sa visokim sadržajem žive nije dobra i poželjno je izbjegavati unos. Tu posebno mislim na konzervirane sardine ili tunjevine. Potom, neobrađene žitarice jer mogu biti teže svarljive tokom trudnoće, izazivaju nadutost i probleme sa varenjem. Izbjegavati nepasterizovano mlijeko, sir ili druge mliječne proizvode. Nedovoljno oprana hrana, u smislu voća i povrća, takođe može izazvati značajne probleme. Izbjegavati rafinisani šećer i konzumaciju tzv. brze hrane. Preporučuje se ograničenje unosa kofeina tokom trudnoće. Duvanski dim i konzumacija alkohola je nepoželjana kombinacija u svakom smislu“, riječi su stručne osobe iz oblasti nutricionizma.

Kako uspostaviti balans u ishrani?

„Prva stvar, uključiti različite vrste hrane iz svih grupa namirnica, kako bismo obezbjedili širok spektar hranljivih materija. To je ishrana koja sadrži svježe voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, nemasne izvore proteina, mliječne proizvode niskog sadržaja masti, zdrave izvore masti itd. Uključiti hranu bogatu lisnatim zelenim povrćem, citrusnim voćem i orašastim plodovima. Hidratacija je izuzetno važna. Podjednako je važno ispratiti i unos kalorija tokom trudnoće, a riječ je o postepenom povećanju kalorija. Trudna žena nije bolesna, ona ima samo veće energetske potrebe. Trudnica mora kalorijski uvećati svoj dnevni unos hrane u drugom i trećem trimestru, recimo za 300 – 500 kalorija“, navodi Marija Adamović.

Koji je najbolji dnevni raspored obroka za trudnicu?

„Formirati redovne obroke, kako bismo u svakom trenutku tokom dana imali podjednak nivo energije. To znači, nema gladovanja. Obroci se raspoređuju na tri glavna i dvije do tri užine“, naglašava Marija.

Da li važi narodna izreka „trudnica jede za dvoje“? Da li se slažete sa tim?

„Istina je da trudnoća zahtijeva dodatne kalorije. Preporučeni unos kalorija za trudnice varira u zavisnosti od niza faktora, recimo, od početne težine trudnice, od nivoa fizičke aktivnosti i mjeseca ili stadijuma trudnoće. Svaka trudnoća je jedinstvena, a svaka trudnica je različitih potreba, s toga je najbolje biti u dosluhu sa ljekarom ili nutricionistom“, savjetuje Marija.

Možete li navesti idealan primjer jelovnika?

„Konzumiranje proteina i masti, kada je recimo riječ o doručku, jeste od važnosti kako bismo što duže tokom dana zadržali osjećaj sitosti. Smatram da je bitno imati u svakom obroku tri najvažnija nutrijenta - proteine, ugljene hidrate i masti“, ističe Marija.

Doručak: jaja, nemasno meso, grčki jogurt, kefir ili neki kvalitetni mliječni proizvodi, povrće, integralne žitarice ...

Užina: voće ili povrće, orašasti plodovi, humus uz integralni kreker ...

Ručak: piletina, riba, crveno meso, mahunarke, smeđa riža ili integralna tjestenina, salata,

Užina: po ugledu na navedeno

Večera: meso uz povrće, salata ...

Riječ stručnjaka upućena svim trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću

„Predlažem da trudnice slušaju svoje tijelo. Svakako, u dogovoru sa ljekarom ili nutricionistom mogu sprovesti pravilno konzumiranje hrane tokom trudnoće, napraviti lični raspored obroka i unositi adekvatne količine tečnosti. Znači, uključiti raznoliku prehranu koja sadži sve do sada navedene namirnice. Obratiti posebnu pažnju na unos folne kiseline, prije i tokom trudnoće. Poželjno je uključiti laganu fizičku aktivnost i šetnju. Ne zaboravite, ovo je posebno razdoblje života i neka bude ispunjeno i spokojno“, poručuje za kraj razgovora Marija Adamović.

"Vita Sana" na instagramu

Maksimović Jovana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA