Erdoan položio zakletvu za treći mandat turskog predsjednika

Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turske

Erdoan položio zakletvu za treći mandat turskog predsjednika

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) položio je u subotu svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja, javlja Anadolija. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Erdoan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.

Svečano položio zakletvu

On je Erdoanu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoanove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Erdoan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turske.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdoan će položiti vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Prvi direktno birani predsjednik zemlje

Erdoan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

Erdoan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI