Kineski ministar odbrane: Svet je dovoljno velik za sve, sukob sa SAD bio bi katastrofa

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je danas da bi sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država bio "nepodnošljiva katastrofa" i poručio da njegova zemlja teži dijalogu, a ne konfrontaciji.

Kineski ministar odbrane: Svet je dovoljno velik za sve, sukob sa SAD bio bi katastrofa
FOTO: rts

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u generalskoj uniformi Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je "svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje", rekao je Li.

Upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju", poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ukorio je Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajući dve supersile u ćorsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA